За "Дайкири" с любов

  • Сподели:
За "Дайкири" с любов

Коктейлът "Дайкири" се ражда по време на войната между Испания и САЩ за надмощие в Куба. Това се случва през далечната 1898 г., когато миньорът на желязо Дженингс Кокс (Jennings Cox) решил да си изкара допълнителен доход.

Една вечер, докато забавлявал гости, джинът, който се услаждал толкова на всички, свършил. По-това време най-лесно се оказало да намери най-популярния алкохол в Куба - ромът, и да продължи партито. Той го смесил с лимони, захар, минерална вода, лед и направил страхотен пунш за своите гости. 

Предполага се, че в началото го наричали "Rum sour" (кисел ром). На Дженингс обаче не му допаднало това име за толкова хубав коктейл, затова го нарекъл на името на плажа Дайкири, близо до дома му. 

По-късно адмирал Джонсън (Lucius W. Johnso), който често посещавал Куба, се влюбил в коктейла и го представил за първи път пред американското общество във Вашингтон. През 30-те години на XX век обаче двама писатели предизвикват истинския бум на приготвянето на "Дайкири": Франсис Скот Фицджералд и разбира се, Ърнест Хемингуей. 

Днес "Дайкири" може да се направи с всяко плодово пюре, като най-популярни версии са ягодовото и това от манго. Минералната вода отдавна е изчезнала от съставките му, тъй като ледът успява освен да го охлади и да отслаби една идея силата на рома в него. Сладкият привкус на захарта обаче остава и до днес го прави един от любимите летни коктейли на дамите.

За "Дайкири" с любов

Снимка: Goncharov Artem / Shutterstock.com

За "Дайкири" с любов

Снимка: 5PH / Shutterstock.com

За "Дайкири" с любов

Снимка: Yuliia Kononenko / Shutterstock.com

За "Дайкири" с любов

Снимка: NAS CREATIVES / Shutterstock.com