За връзката между сладоледа и твоя характер (инфографика)

  • Сподели:
За връзката между сладоледа и твоя характер (инфографика)

"Какво говори любимото ти кафе за теб?", "Какъв човек си според любимият ти цвят?" "Какъв тип жена си според питието си?", звучи ли ти познато? Да, всички сме ги чели или чували за тях. На света има хиляди проучвания, правени от хиляди професори, психолози, социолози и какви ли още не  "...-олози", за да разкрият тайните на човешкия характер и невидимите връзки между нашите предпочитания и начина ни на поведение.

Може да ти звуча иронично, но аз съм един от особено големите привърженици на тези проучвания. Не защото сляпо вярвам в тях, а напротив - винаги приемам прочетеното на тази тема с леко недоверие, но пък ми доставя огромно удоволствие да нахраня любопитството си и развихря ума си на тази тема.

Дали наистина съществува връзка между нашите предпочитания, независимо дали говорим за такива към кафе, цветове, десерти, тоалетна хартия или чертите от характера ни?

Вярвам, че във всяко едно изследване и проучване има известна доза истина, защото в крайна сметка ние взимаме решението дали ще си пием кафето с мляко или по-скоро ще пием мляко с кафе. Някакъв нерв в мозъка ни или може би феята на зъбките - нямам идея - ни насочва към това предпочитание и ни "диктува" да обичаме нещо по определен начин.

Дали мисля, че има тенденция определена група от хора, които обичат определено нещо, да споделят една определена обща черта от характера си? Да, точно това доказват и хилядите проучвания. Дали трябва да генерализираме и да вярваме, че хората са точно такива, каквито проучванията казват? Естествено, че не! Всеки човек е абсолютно "индивидуално копие на себе си" и по никакъв начин не можем да определим характера му от начина, по който си поръчва кафето, например.

Друг интересен феномен за мен е смяната на предпочитанията – дали тя е диктувана от смяна на харатера или смяна на културната среда? Дали просто конкретният човек не е прекалено адаптивен и не решава един ден, след известно време прекарано в Италия, просто изведнъж, че ще пие късо еспресо, вместо досегашното дълго с мляко?

Във вечното си търсене за отговори, свързано с необяснимо количество часове прекарани в интернет, попаднах на интересна инфографика на тема: "Какво говори любимият ти сладолед за твоя характер?"

Инфографиката е базирана на американско проучване, чрез което се е стигнало до изводите, че хората, които обичат определен вкус на ледения десерт имат навика да се държат по сходен начин. Тя включва и интересни факти, свързани със консумацята на сладолед в световен мащаб, като например това, че ваниловият сладолед е най-популярен в света.

Няма да обяснявам повече за инфографиката, тъй като тя сама по себе си е достатъчно изчерпателна.

А ти, намери ли твоя любим сладолед и отговаря ли описанието, поне донякъде на твоя характер? Ще се радвам да чуя коментарите ти.

За връзката между сладоледа и твоя характер (инфографика)