Защо и как да сваля върнатите килограми?

  • Сподели:
Защо и как да сваля върнатите килограми?

Оптималното телесно тегло е онова, което изразява нашето цялостно здраве. То не е просто число, което кантарът показва, а е резултат на хармония и баланс във всички функции на тялото ни.

И обратно – колкото и привлекателно на пръв поглед да изглеждат нашите килограми, ако те са за сметка на нашето здраве, те не могат да бъдат оптимални.

За щастие природата постига и двете – и най-добрите килограми и най-доброто здраве – едновременно, просто защото те са двете неразделни и огледални страни на една и съща монета.

Поради същата причина ги постига и много лесно и при всички. Така, както в естествената си среда никое животно не е с наднормено тегло. По същия прост и цялостен начин природата функционира и при нас, тогава, когато не й пречим и й дадем шанс да бъде около и в нас.

Около – когато по-често сме сред нея, и вътре в нас, когато я поканим, за да стане тя част от нас чрез едно оптимално и балансирано хранене.

Има няколко основни фактора при съвременния цивилизован човек, които нарушават основни функции на човешкото тяло, водещи до наднормено тегло. Но нито стресът, нито гените са сред тях, колкото и често да са обвинявани те днес.

Всяко поколение в миналото е преживявало стреса на войната или на друг природен катаклизъм, а генетичният апарат е неизменен от хилядолетия. И същевременно никога човечеството до сега не е преживявало тази лавина от затлъстяване.

В най-общ план всички причинни фактори могат да се сведат до два: технологично преработената храна (processed food) и обездвижването (хиподинамията).

Колкото една храна е по-променена и отдалечена от своя естествен оригинал, толкова по-отдалечена тя става и от нас и от нашето здраве, защото природата около и в нас е една и съща и просто циркулира като обмяна (метаболизъм). Отклонението около нас се превръща в отклонение в нас.

На първо място това отклонение е прекомерното добавяне на сол. Съвременният човек консумира често до 18-20 г. сол, при норма около 1,5 г., която естествено се съдържа в суровите непреработени храни.

Това най-често е т.нар. "скрита" сол, добавена от производителя в готовите храни. Когато искаме да редуцираме телесно тегло, на първо място трябва да спрем солта, която и да е тя, като я заменим с подправки, лимон, селъри (можем да използваме сок от селъри или целина за готвене), по изключение – калиева сол с 66% калий.

На второ място трябва да премахнем екстрахираните (извлечени) мазнини – олио, зехтин и т.н. и да ги заменим с интегрални – смлени ядки, авокадо,суров яйчен жълтък (след щателно измиване на черупката), минимално количество краве масло, добавени след термичната обработка.

На трето място следва да изключим тестените изделия и хляба, включително пълнозърнестите. Съвременните са с променен състав и висок гликемичен индекс. Заменете ги с безглутенови варива: царевица, киноа, кафяв ориз, елда, лющено просо, амарант.

Включете свободно количество сурови зеленчуци и плодове. Допълнете със сурови неосолени ядки: орехи, бадеми, сусам, лешник и др. (без фъстъци). Суровата храна следва да съставлява две трети от дневния хранителен прием.

От термично обработените храни на първо място ползвайте бобени варива: леща, нахут, грах, фасул. Последните е желателно да бъдат комбинирани с посочените горе зърнени варива, както и със сурови ядки добавени след термичната обработка (може и под формата на дресинги).

От животинските храни е желателно да включите: суров яйчен жълтък под формата на дресинги с ядки, хладни застройки (под 40 градуса), кремове с плодове и др.

Риба, препоръчително домашно маринована в лимонов сок и подправки, без сол, също задушена за кратко на пара или леко запечена във фолио – 1-2 пъти седмично.

Меса – пасищно пиле и др. – до 1 път седмично (с малко калиева сол). Млечни продукти – до 2 пъти седмично, задължително обезсолени.

Животинските продукти (с изключение на жълтъка) съчетавайте на един прием само със зеленчуци или консумирайте непосредствено след зърнените варива, но не и успоредно с тях.

Преработените храни: баници, пица, комбинирани ястия и т.н. ползвайте като празнични – до 1 път седмично.

Оставете си 1 профилактичен ден в седмицата – само на вода (евентуално плодове, сурови зеленчуци, фрешове). Веднъж в сезон провеждайте 7-10 дневно суровоядно разтоварване на плодове, зеленчуци и ядки.

Автор: Д-р Гайдурков

Още може да видите на: georgigaydurkov.com