5 съвета при избор на агенция за недвижими имоти

  • Сподели:
5 съвета при избор на агенция за недвижими имоти

Реализирането или придобиването на имот са много значими стъпки в живота на всеки човек. Процесът често изисква доста време, усилия и ресурси и затова е необходимо да ви съпровожда доверен партньор, на когото да разчитате безусловно. За да ви улесним, сме подготвили 5 съвета как да изберете най-добрата агенция за недвижими имоти.

  1. Опит на пазара

Професионалната брокерска компания трябва да има изградено име на пазара и да се е доказала като устойчива по време на трудни времена. Дългогодишният опит и практика е гаранция, че с вас ще работят квалифицирани експерти с богати професионални умения и компетенции. Проучете дали компанията членува във важни организации, асоциации, международни мрежи и други. Информирайте се за етиката и политиката на компанията и разберете дали участва в инициативи, които подкрепяте. Така ще се ориентирате дали фирмената култура съответства на вашите ценности и представи, а сътрудничеството ви ще бъде приятно и за двете страни.

  1. Регламентирани взаимоотношения

Насочете се към агенция, с която ясно ще определите взаимоотношенията и изискванията си. Сключването на писмен договор за посредничество е препоръчителен елемент при процеса, с който се защитават Вашите интереси и регламентират задълженията на посредника. Вие можете да изберете дали да предоставите ексклузивни права на агенцията, или да работите с повече от една компания. При ексклузивния договор, се увеличават значително ангажиментите на Вашия брокер и съответно предимствата, с които разполагате. Изисквайте детайлна отчетност за планираните действия и последователност на стъпките по време на работата. 

  1. Екип от професионалисти

Освен лидерската позиция на агенцията, обърнете внимание и на служителите, които работят в нея. Винаги е полезно да знаете, че срещу вас стоят хора с опит, които притежават дипломи, сертификати за завършени обучения и участия в професионални семинари и конференции на локално и международно ниво. Проверете за изявления в медиите на мениджърите и управителите, каква е тяхната визия за компанията, която ръководят, по какъв начин усъвършенстват екипа и как подобряват качеството на услугите си.

  1. Репутация и препоръки

Потърсете мнение от близки и познати, които вече са осъществявали контакт с агенция за недвижими имоти. Проучете компанията в интернет – дали има отзиви от клиенти, какво е било тяхното преживяване и каква оценка за удовлетвореност поставят. Направете информиран и аргументиран избор.

  1. Компетенция

Преди окончателно да изберете агенцията, с която ще работите, се подгответе с въпроси, които искате да обсъдите. Проверете навременната и бърза реакция на отсрещната страна и дали са добре запознати в области като икономика, финанси, право и законодателство, архитектура и строителство. Опитните професионалисти имат ясен поглед върху пазара, преминали са през редица казуси, успешно се адаптират към динамични ситуации и могат да ви съдействат ефективно и резултатно.