30-ти юбилей на Театър „Кредо“ от България и Япония

  • Сподели:
30-ти юбилей на Театър „Кредо“ от България и Япония

През ноември Театър „Кредо“ чества своя 30-ти юбилей и 30-годишнината на легендарния си спектакъл „Шинел“ по Гогол. Честванията на юбилея са в традиционния за Театър „Кредо“ дух – на българска и международна сцена. 

30-годишнината на театъра и спектакъла ще бъде отбелязана с юбилейно представление на „Шинел“ на 28 ноември от 19.30 ч. в Театър 199 „Валентин Стойчев“, на чиято сцена спекта-кълът се радва на интереса на 3 поколения зрители у нас. 

В началото на ноември 30-ят юбилей на Театър „Кредо“ бе отбелязан и в Япония. За 3-ти по-реден път българският театър, любимец на японската публика от 2006 година до днес, бе в програмата на „Горски театрален фестивал Мацуе“ в префектура Шимане. Това е 11-то поред гостуване на Театър „Кредо“ в страната на изгряващото слънце, което го прави  българският те-атър-рекордьор по брой гостувания в Япония. 

Театър „Кредо“ е един от най-дълголетните независими театри в България. Негови основа-тели са артистите Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека. На 6 ноември 1992 година се състои премиерата на първия спектакъл на Театър „Кредо“ - „Шинел“ по Гогол, с който театърът ярко и категорично се заявява на българска и световна сцена.

Появата на „Шинел“ в българския театър бележи началото на нов начин на мислене, създаване и отглеждане на театрална продукция. Спектаклите на „Кредо“ се отличават с уникален стил и дълголетие и са се превърнали в запа-зена марка за българско качество от световна величина. Днес Театър „Кредо“ е емблема на не-зависимия театър у нас, а неговият спектакъл „Шинел“ е емблема на българския театър по света в продължение на 30 години.

Отличеният с 14 международни награди „Шинел“ по Гогол на Театър „Кредо“ е феномен в българския театър. Той е най-дълго играният спектакъл у нас и най-аплодираният български спектакъл по света в продължение на 3 десетилетия. В своята 30-годишна история емблематич-ният „Шинел“ на Театър „Кредо“ има над 600 представления, изиграни на рекорден брой езици по цял свят. Няма друг български спектакъл, игран на 9 езика – български, руски, английски, френски, немски, испански, сръбски, гръцки и японски. 

„Шинел“ е българският спектакъл с рекорден брой международни участия – над 200 между-народни фестивала в десетки страни и стотици градове по света. 
''Шинел“ е единственият спектакъл в историята на българския театър, който две поредни години е хит на най-големия световен фестивал на изкуствата –

Единбургския фестивал във Великобритания (1996, 1997). И при двете участия на фестивала, британската критика дава най-високата оценка за спектакъла – 5 звезди на вестник „The Scotsman“. През 1997 година списание „The List“ го нарежда в класацията „ТОР 20” на най-забележителните събития на Единбургския фестивал. 

„Шинел“ е единственият български спектакъл в класацията ТОП 5“ на вестник „Гардиън”, който го нарежда сред 5-те най-добри спектакли в лондонския театрален афиш през 2000 годи-на, когато Театър „Кредо“ гостува със спектакъла в „Барбикан център“ в Лондон. „Шинел“ е единственият български спектакъл в програмата на световно известния културен център, включ-ваща заглавия с участието на имена като Бенедикт Къмбърбач, Жулиет Бинош, Кейт Бланшет и други.

„Шинел“ по Гогол на Театър „Кредо“ е българският спектакъл, който в продължение на 30 години се радва на рядко срещания единодушен възторг на публика и критика по цял свят. Още при първата поява на „Шинел“ в Русия през 1995 година, ревнивата към своята класика руска критика обявява спектакъла за „едно от най- забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на ХХ век“. 

Успешните страници в 30-годишната история на Театър „Кредо“ са написани освен с „Ши-нел“ и с другите спектакли на театъра. 16 години от успешната си 3-десетилетна история у нас и по света, Театър „Кредо“ пише и със спектакъла “Каквото направи дядо, все е хубаво” по Андер-сен. Спектакълът е създаден по покана и с подкрепата на датската юбилейна фондация „Ханс Кристиан Андерсен 2005” като част от програмата на световното честване на 200-годишнината от рождението на Х. К. Андерсен в Дания през 2005 година. Спектакълът има над 200 представ-ления на българска и международна сцена. Игран е на 4 езика – български, руски, английски и японски. Показан е на над 50 международи фестивала. Отличен е с 8 международни награди. 

През 2015 година Театър 199 „Валентин Стойчев“, копродуцент на спектаклите „Шинел“ и „Каквото направи дядо, все е хубаво“, възлага на Театър „Кредо“ създаването на един от двата спектакъла за отбелязване 50-годишния си юбилей. Така в афиша на Театър „Кредо“ се появява спектакълът „Дневникът на един луд“ по Гогол, който за 6 сезона има над 50 представления. От-личен е с награда за мъжка роля на международния фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“ в Габрово (2016), номинация „Икар“ за дебют (2016), номинация „Аскеер“ за изгряваща звезда (2016) и награда за сценография на международния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора (2021). 

През 2019 година в афиша на Театър „Кредо“ се появява спектакълът “РевизорЪт” по Го-гол, отличен с 4 награди „Икар“ за дебют, номинация „Икар“ за сценография, 4 награди на меж-дународния фестивал на малките театрални форми във Враца - за режисура, сценография и две мъжки роли и с 2 награди на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Са-рафов“.

През 2008 година „Съюзът на артистите в България“ присъжда на Театър „Кредо“ специал-на награда „Икар” за приноса му в популяризирането на българския театър и култура по света. 
През 2009 година Театър „Кредо“ е номиниран за престижната европейска награда „Нови театрални реалности”, присъждана от Европейската комисия на най-изтъкнатите европейски те-атрални творци за иновациите им в областта на театралното изкуство.

Нина Димитрова, основател на Театър „Кредо“, определя успеха и дълголетието на спек-таклите на ръководения от нея театър така: 
„Успехът и дълголетието на спектаклите на Театър „Кредо“ се дължи на неотклонно след-ваното кредо на театъра в продължение на 30 години – свобода, въображение и преданост, на подкрепата на Театър 199 „Валентин Стойчев“ у нас и на театрална общност по света и разбира се, на интереса на публиката, която не престава да иска да гледа нашите спектак-ли.“

В продължение на 30 години Театър „Кредо“ доказва със своя „Шинел“ навсякъде по света, че човешкият дух не може да бъде закопчан в никакъв шинел. С тази идея, с вяра в творческото си кредо и с отворени врати за новото, различното, НЕпознатото, за младостта в театъра, Теа-тър „Кредо“ навлиза в 4-то си десетилетие.  

През 2022 година Театър „Кредо“ реализира своите юбилейни инициативи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по проект „кредО!шинел“ по програма „Едного-дишен грант“.