84-годишната Вика, която е в центъра на партито всяка седмица

  • Сподели:
84-годишната Вика, която е в центъра на партито всяка седмица

Вика е харизматична 84-годишена дама, диджей и истинска звезда на варшавската клубна сцена. Всяка cедмица тя пуска музика на различни партита в Полша и в Европа. Сблъсквайки се с хода на времето, Вика повтаря, че възрастта е само число и вдъхновява другите да живеят пълноценно. Полският режисьор Агнешка Звифка проследява живота на Вика и нейните размисли за хубавите и тъжните страни на живота, по пътя на неизбежното остаряване.

84-годишната Вика е звезда на варшавската клубна сцена. Харизматична диджей и колоритна птица, която се обгражда с млади хора, доказваща че възрастта е само число. Въпреки енергечността й, здравето ѝ започва да напомня за годините и Вика вече не може да отрече, че времето тече. Ще намери ли тя смисъл в споделянето на радостта от живота с други възрастни хора, които насърчава да живеят живота си пълноценно или ще предпочете компанията на по-младите?

"Диджей Вика" е сладко-горчив портрет на една жена, която възнамерява да празнува живота до самия му край, истинско вдъхновение както за поколението с посребрени коси, така и за тези, на които зрелостта предстои. Новият HBO Original документален филм "Диджей Вика" вече е достъпен в  HBO Max.

Коя е диджей Вика?

Вирджиния е най-старият диджей в Полша, а може би и в света. Родена е през 1938 г. Живее във Варшава с котката си Дудуш. Педагог по образование, работила е с деца с увреждания и проблемни младежи, като дълги години е била директор на затвор за непълнолетни. След като се пенсионира, тя става активист. Пуска музика както на танцови партита за пенсионери, така и в най-модерните младежки клубове - винаги до сутринта и на високи токчета. Тя разчупва стереотипите с облеклото, поведението и начина си на живот. Повтаря, че възрастта е просто число и тя не възнамерява да прекара старините си, "седейки като като здравец на прозореца". Тя е чувствителна към нуждите на тези, които се чуват по-слабо. Ето защо никога не отказва възможност да подкрепи възрастните хора, хората с увреждания и ЛГБТК+.

Коя е Агнешка Звифка?

Агнешка Звифка е позната на публиката благодарение на своите филми: Scars "Белези" (2020) за жените, които се борят в редиците на Тамилските тигри в гражданската война за Тамил в Шри Ланка, и Queen of Silence "Кралица на мълчанието" (2014) за ромско глухо момиче, което намира бягство в света на на боливудското фентъзи. Именно в "Кралицата на мълчанието" прави комбинация на документален филм и мюзикъл за първи път. Този оригинален филмов език се превръща и в основа за създаването на историята за диджей Вика.

В момента Агнешка работи по следващия си документален филм за HBO, разказващ историята на младо момиче-бежанка, както и върху дебюта си в областта на художествената литература. Живее във Вроцлав със съпруга си, двете си дъщери и кучетата. Прави страхотно кимчи и рамен. Колекционира стари кимона и, подобно на Вика, вярва, че никога не е твърде късно да живееш пълноценно.