ABBA се събира отново заедно за изживяването "Voyage"

  • Сподели:
ABBA се събира отново заедно за изживяването "Voyage"

Шведските хитмейкъри ще издадат албум с чисто нов материал през ноември, а дигитални аватари ще се появят в концертната резиденция в Лондон през 2022 г., за иновации в развлеченията и технологична магия.
Едно от най-очакваните завръщания в поп културата най-накрая се случи, това на Abba.
Четиридесет години след горчивите песни, написани след два развода на групата за последния им албум, "The Visitors" от 1981 г., шведският поп квартет се събра отново за "Voyage", албум с чисто нови песни, който ще бъде издаден на 5 ноември - включително, казват те, и коледна песен. Две изпълнения от него, величествената и епична балада „Все още имам вяра в теб" и „Не ме затваряй", вече са излезли.

Вокалният квартет - Агнета Фелтскуг, Анна-Фрид Люнгста, Бьорн Улвеус и Бени Андерсон обявиха и ново концертно изживяване в Лондон, наречено също "Voyage", което ще започне през май 2022 г. Тогава АВВА ще се появят в цифрови версии на самите себе си (а не холограми, твърди техният екип), всяка вечер заедно с 10-членна група на живо и на ново място, с капацитет 3000 души в Олимпийския парк в града, наречен Abba Arena. 
Билетите ще бъдат пуснати в обща продажба във вторник, 7 септември 2021 г.
Люнгста заяви по повод на тяхното събиране: „Толкова бях щастлива да работя отново с групата, толкова е хубаво това, което направихме", и нарече Андерсон и Улвеус „изключително талантливи, наистина гениални автори на песни".
Улвеус пък каза за дамската половина Фелтскуг и Люнгста: „Бях напълно омагьосан от начина, по който изпълниха тези песни", като Андерсон посочи: „Мисля, че чуването на Ани-Фрид и Агнета отново да пеят заедно, е трудно да бъде победено."
Андерсон добави: „Наистина плаваме в неизследвани води. С помощта на по-младото поколение ние пътуваме в бъдещето. "

Дигиталните аватари на ABBA са създадени с помощта на технология за улавяне на движение, подобна на тази, използвана от Анди Серкис за изобразяване на зверове от CGI в холивудски продукции.
Групата е заснета със специални костюми, а Уейн Макгрегър, президент на лондонския Кралски балет, хореографира изпълнението им. За проектирането и анимирането на аватарите ще се погрижи 850 души екип от компанията за ефекти на Джордж Лукас - "Industrial Light & Magic".

Кадрите са режисирани от режисьора Бейли Уолш и продуцирани от Йохан Ренк, най-известен като режисьор на телевизионния минисериал „Чернобил", носител на „Еми" и Свана Гисла, която работи с Ренк върху видеоклипове за последния албум на Дейвид Боуи, "Blackstar". В творческия екип е и синът на филмовия продуцент на Бени Андерсон, Лудвиг.
Концертът и албумът са обсъждани от известно време. Концепцията на аватара или „Абатарите", както ги нарича Улвеус - беше обявена през 2016 г. от музикалния мениджър Саймън Фулър (който не участва в итерацията през 2022 г.).

Групата също обяви, че срещата по проекта е имала неочаквано последствие. 
"Всички чувствахме, че след около 35 години може да е забавно да обединим отново сили и да отидем в звукозаписното студио. Така и направихме. И сякаш времето бе спряло и сме отсъствали само на кратка почивка. Изключително радостно преживяване!"
Първоначално бяха написани и записани две песни, включително "I Still Have Faith In You", но издаването им бе отложено в началото на 2019 г., след това в края на 2019 г., но така и не се появи. Оттогава групата продължава да пише и записва, като в крайна сметка завършва с пълен албум материал.

Междувременно поп културният им ръст продължава да бъде висок. 
Филмовата версия "Mamma Mia!" от 2008 г. е спечелила над 440 млн. паунда в световните боксофиси и е траен семеен фаворит.
Това е най-продаваното DVD в Обединеното кралство. 
Продължението от 2018 г., "Mamma Mia! Here We Go Again", спечели 285 млн. паунда в световен мащаб.
Неспиращата им популярност означава, че колекцията им от най-големи хитове от 1992 г., "Abba Gold", е най-дълготрайният албум в британската класация за албуми. През юли той стана първият, който надхвърли 1000 седмици там и в момента седи на номер 14.

Групата се разделя през 1983 г. без официално съобщение за това.

Андерсон и Улвеус са съавтори на множество мюзикъли, включително "Chess" с Тим Райс, а през 2013 г. те работят с продуцента на EDM Avicii, за да съставят темата за Евровизия, която са спечелили с дебютния сингъл на Abba "Waterloo" през 1971 г.

Групата отдавна отрича, че някога ще се представи отново на живо. През 2014 г. Люнгста каза: „Имаме само един отговор и това е не. Никаква сума пари няма да промени мнението ни. Може би понякога казваме, че би било добре отново да направим песен заедно, само запис и нищо повече."

През 2016 г. те наистина изпълниха една песен заедно на парти, за да отпразнуват 50 години от партньорството на Андерсон и Улвеус: „The Way Old Friends Do".

Говорейки по време на старта в Лондон за "Voyage", Улвеус каза: „Невероятно е да сме там, където сме, никакво въображение не може да мечтае за това. Да издадеш нов албум след 40 години и да останеш най-добрият приятел...да имаш пълна лоялност. Кой е преживял това? Никой... Толкова е хубаво, отдавна копнеем за това. Искахме да го направим, преди да умрем." Андерсон добавя, че най-лошото от снимките е, че трябва да си обръснат брадите. Улвеус коментира, че са избрали Лондон да бъде домакин на шоуто им на живо, защото „Лондон е най-добрият град, в който се намираме, когато става въпрос за забавление, театър, мюзикъли... Винаги сме чувствали, че британците ни виждат като свои."