Аполония започва на 30 август в Созопол

  • Сподели:
Аполония започва на 30 август в Созопол

За 37-ма поредна година Празници на изкуствата Аполония ще зарадва публиката с уникална програма от културни събития в Созопол. Тазгодишното издание ще се проведе между 30 август и 6 септември и ще събере на едно място разнообразние от обичани български изпълнители, актьори, писатели, художници и други популярни творци.

Откриването на Фестивала ще бъде на 30 август с концерт на Камерен ансанбъл Софийски солисти, който тази година чества своята 60-годишнина. В програмата на 37-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония ще се включат също едни от най-успешните съвременни поп и рок музиканти, като група Фондацията, Поли Генова, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. Група P.I.F заедно с Влади Ампов – Графа и Дичо ще имат специален концерт на 2 септември в памет на талантливия вокалист на групата Димо Стоянов, който почина наскоро.

Почитателите на българското кино ще имат невероятната възможност по време на Аполония 2021 да гледат продукции като „Голата истина за група Жигули“ на режисьора Виктор Божинов, ‚Уроци по немски“ на Павел Веснаков, „Февруари“ с режисьор Камен Калев, „Късата Клечка“ на Димитър Петков и още много други, а почитателите на театъра ще могат да се насладят на трагикомичния моноспектакъл на Валери Йорданов „Караконджул“, който е по разказа Дервишово семе на Николай Хайтов и с режисьор Стоян Радев.

Тазгодишното издание на Аполония ще изненада и с уникални майсторски класове по творческо писане и по джаз импровизации, тъй като за първи път майсторски класове ще имат големият български писател Георги Господинов и певечът Васил Петров. В допълнение великолепната Александрина Пендачанска отново ще има майсторски клас по оперно пеене.

По време на Празници на изкуствата Аполония 2021 посетителите ще могат да се насладят и на десетки нови книги, сред които „Absolvo te на получилия тази година Европейска награда за литература Георги Бърдаров, „Опашката“ на Захари Карабашлиев, „Чудна лятна нощ“ на Яна Борисова, „Мисия Туран“ на Алек Попов, „Към езерото“ на Капка Касабова и други.

Всички събития по време на фестивала ще бъдат на открито.

 

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.