Арт Галерия Ларго представя Димо Колибаров и неговата изложба – графика „Фрагменти от една мечта“

  • Сподели:
Арт Галерия Ларго представя Димо Колибаров и неговата изложба – графика „Фрагменти от една мечта“

От 03 ноември 2022 година Арт Галерия Ларго има честта и удоволствието да представи за първи път в своите изложбени салони големия майстор на графиката Димо Колибаров.

Бургаският художник не е показвал своя самостоятелна изложба във Варна повече от 20 години и несъмнено неговото представяне ще бъде истински празник за ценителите на графиката в морската столица.

Експозицията се нарича „Фрагменти от една мечта“ и представя 35 графики от три цикъла, създадени в последните четири години. Цикълът „Пътуване“ е от 2019-та година, „Забравени думи“ е от 2021 година, а най-новия цикъл е „Градски фрагменти“ от 2022 година, който е вдъхновил автора за заглавието на изложбата.

Несъмнено гръбнакът на експозицията са именно графиките от цикъла „Градски фрагменти“, представляващи портрети на къщи и портрети на лодки. „Портретите“ са на конкретни бургаски сгради – стари, аристократични, достолепни, маркирани с белезите на времето.

Портретите на лодки също са на конкретни, реални гемии, които художникът с хъса на изследовател е откривал в гробищата за стари лодки край морския град. И лека-полека серията с „портрети“ се е оформила и е намерила своя материален израз върху графичния лист.

С тези „снимки“ от миналото бургаският художник, като един мъдрец от приказките, ни разказва тихо и ненатрапчиво забравени истории за една несъществуваща вече реалност.

За това колко ненужно забързан е живота ни, за това колко бързо се променя всичко около нас, за бързия бяг на времето, който не ни оставя време да осмислим промяната. Във всяка от творбите има една застиналост, статичност – лодките са изтеглени на брега, покрити, извадени от употреба завинаги, къщите са с празни балкони и прозорци, лишени от човешко присъствие, с олющени, пропукани фасади, обрасли с мидички. Целият цикъл навява самота, меланхолия, носталгия.

Но в същия момент творбите на доц. Колибаров са и като едно обяснение в любов към миналото, което носи в себе си парченца история, юношески спомени и фрагменти от нашите мечти.

Особено любопитно в настоящата изложба е, че всяка от 14-те творби от цикъла „Градски фрагменти“, изпълнени в техниките офорт и акватинта, включва по два отпечатъка от две плочи – една плоча с образ на къща и една с образ на лодка. Така, както споделя авторът, комбинациите са безкрайни, защото при всеки нов отпечатък всяка лодка би могла да е „спътник“ на друга къща от 14-те, които авторът е създал. Целият цикъл е като един танц- танц, в който участниците могат да разместят местата си и изобразената картина да се промени напълно.

Така ще ги възприеме и зрителят на настоящата изложба. Един меланхоличен поглед към променящото се лице на морския град, към изчезващите образи на рибарските лодки и пристани, приютявали не само лодки, но и човешки мечти. 

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 03 ноември 2022 г. от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна. Изложбата продължава до 23 ноември. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. 

Димо Колибаров е роден на 27 февруари 1965 г. в Поморие. През 1984 г. завършва Художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1996 г. се дипломира в НХА – София със специалност Графика. В момента е доцент в катедра „Графика“ на НХА, където преподава Графика и композиция. Член на СБХ. Димо Колибаров има участия в международни изложби и конкурси в България, Япония, Полша, Франция, Италия, Испания, САЩ, Русия, Португалия, Китай, Корея, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Литва, Великобритания, Румъния. Има десетки самостоятелни изложби и участия в международни експозиции, по-важни от които в:  Музей на графиката, Батщебен, Германия; Музей на графиката, Истанбул, Турция; Мариот, Хамбург, Германия; Галерия „Виктор Емануил“, Милано, Италия; В България- Галерия „Ракурси“ и Галерия „Лик“ - София; Галерия „Дяков“ - Пловдив; Галерия „Пролет“ и Галерия „Неси“ – Бургас.

Има самостоятелни изложби във Франция – Страсбург; Германия – Пасао, Залцвек; Япония – Отару, Белгия – Хаселт, Антверпен. Доц. Колибаров е лауреат на многобройни награди:  Награда на журито на Международно триенале на графиката, Битоля, Македония (2012), Първа награда за екслибрис, Пекин, Китай (2012), Награда за графика от Национална изложба „Приятели на морето“, Бургас (2012), Специална награда на журито на Международно биенале на графиката, Варна (2011), Награда на журито на Международно триенале на графиката, София (2011), Първа награда за графика малък формат, Милано, Италия (2008), Специална награда за екслибрис, Бодио Ломнаго, Италия (2008), Диплом от Международно триенале на графиката “Mini print”, Вилнюс, Литва (2007), Grand Prix на Международно триенале “Mini Print”, Токио, Япония (2002) и др. Димо Колибаров е Председател на Журито на второто, третото и четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Живее и работи в София и Бургас.

Нели Вълчева, галерист