Ателието на Илия Касабов, автор на герба на Варна

  • Сподели:
Ателието на Илия Касабов, автор на герба на Варна

Нарекох тази изложба „Ателието", защото темата се оказа ключова за творчеството на Илия Касабов, или по-скоро за творческия му път. Дълго време не можех да приема нежеланието му да фокусира внимание към себе си. Участието му в сборните изложби на галерията дължах на дъщеря му – Ваня Касабова, която правеше невероятни усилия да го склони.

Със същата настойчивост успяхме да го убедим през 2010 година, да отбележи 80 годишния си юбилей със самостоятелна изложба. Тогава за пръв път влязох в ателието му – в неговия дом. И докато неговите приятели – Димитър Манолов и Ангел Атанасов/Ачо/ обичаха да споделят творчеството си, Илия Касабов по-скоро избягваше да говори и показва творбите си. Трябваше ми много време и търпение да селектираме картините за изложбата. В разговора ни около създаването герба на Варна научих, че е автор и на гербовете на Суворово и Галата; на запазените знаци на „Лазур", „ Дом Младост", „Дом на техниката", „Театър на поезията"; на сграфито и фреско в р-т"Хоризонт", „Българска сватба", бар "Делфин", Суворово... Стигаме до карикатурата и участията му в биеналето в Габрово. Скъпернически измъква картини от различни периоди. Преобладава градския пейзаж. Изложбата става богата и разкрива широкия му творчески диапазон, но човекът за мен си остана загадка.

Единадесет години по-късно и две години, след като си отиде от този свят, пристъпвам отново прага на ателието му. В хранилището на преден план са различни струнни музикални инструменти. От Ваня научавам, че баща ѝ е завършил Музикално училище – Варна, специалност – музика, и на това се дължат  творческите му изяви, като музикант, хорист, дори е бил диригент на хор. Научавам, че заедно с майка ѝ са били солисти; че са играели в самодеен театър. Стигаме до картините. Разбирам колко трудно ще решим кои от тях да включим в изложбата. Имам чувството, че едва сега започвам да усещам света на Илия Касабов. Независимо дали е пейзаж, натюрморт или абстракция, рисунъкът му се отличава с  чиста, лаконична линия, ясна композиция, премерен контраст и балансиран ансамбъл. Никакво кокетиране. Детайлите не разсейват, а придават завършеност. При цялата си привидна отчетливост – творбите дишат със своята затаена магнетичност...

Следите от последните му активни участия водят към Холандия – 93 година. После дълго време не е рисувал. Болезнено е понесъл напускането на ателието, което са ползвали години наред, заедно със скулптора Альоша Кафеджийски и художничката Кина Петрова. Това обяснява оттеглянето му, както от светски прояви, така и нежеланието му за рисуване. Независимо от усилията на Ваня Касабова, той остава твърд и непреклонен.

Творците са раними и чувствителни, ако не бяха такива, нямаше да се възхищаваме и да бъдем запленени от произведенията им. Сетивата им вибрират на честотата  на променящият се свят. Илия Касабов е само един пример. Вероятно мелачката на времето ни е лишила от не малко класни творби, не само в живописта. Моля се, превратностите и стреса в който живеем, да не пречупят духа на избралите изкуството за своя път.

Благодаря на Ваня Касабова, дъщерята на художника, за възможността да се докоснем до живописния свят на Илия Касабов. В изложбата „Ателието" сме включили малка част от творчество на художника.

Възхищавам се на въображение и настойчивостта на Ваня през годините, в които успявахме да стоплим сърцето на талантливия ѝ баща. Днес, с тази изложба, се надявам да стоплим духа му.

Илия Касабов е роден на 04.05.1930 година в град Суворово. Завършва Музикално училище „Д.Христов" Варна, специалност музика. Дълги години е главен художник на „Балкантурист", „Лазур", "Реклама". От 1961 до 1993 година активно участва в художествените изяви на варненските художници със самостоятелни и в общи изложби, както в страната, така и в чужбина. Член на СБХ. Почива на 05.05. 2019 г. във Варна.

Ваня Маркова/ галерия „Арт Маркони"2021

 

Настоящата изложба „Ателие“ може да бъде разгледана във варненската галерия „Арт Маркони“ до 18 май при спазване на всички противоепидемични мерки.

Ателието на Илия Касабов, автор на герба на Варна