Аватар: Природата на водата с 86 милиона долара през новогодишната ваканция

  • Сподели:
Аватар: Природата на водата с 86 милиона долара през новогодишната ваканция

Филмът на Джеймс Камерън "Аватар: Природата на водата" завладя боксофиса по време на новогодишните празници, генерирайки 86,3 милиона долара за четиридневния уикенд. До Нова година продължението на блокбъстъра е събрало 444,4 млн. долара в Северна Америка и около 1,4 млрд. долара в световен мащаб.

"Природата на водата" се задържа стабилно във времето след излизането си, като през третия си уикенд в кината спадна само с 8%. За традиционния тридневен период филмът донесе 66,8 млн. долара, което бележи 4% увеличение спрямо втория му филм.

Със своите продажби на билети в световен мащаб "Аватар 2" се нарежда на 14-то място в историята на световните премиери, непосредствено преди "Черната пантера" и "Хари Потър и Даровете на смъртта - част 2". Само след три седмици той вече е готов да изпревари касовия хит на Paramount и Том Круз "Топ Гън: Маверик" (1,488 млрд. долара) като най-касовия филм, излязъл на екран през 2022 г.

На други места във вътрешните боксофис класации, "Котаракът в чизми" на Universal: Последното желание", продължение от вселената на "Шрек", зае второ място. Анимационният семеен филм събра 22,5 млн. долара, което е със 17% повече от миналия уикенд. До момента "Котаракът в чизми 2" е събрал 66,9 млн. долара.

"Черната пантера: Уаканда завинаги" се приземи на трето място, добавяйки 6,5 млн. долара за четирите дни и увеличавайки вътрешната си равносметка до 439 млн. долара. В световен мащаб продължението на супергероя на Disney и Marvel е събрало 820 млн. долара. За сравнение, оригиналният "Черната пантера" завърши прожекциите си в кината със звездните 1,3 млрд. долара в световен мащаб през 2018 г.

Празничните премиери "I Wanna Dance With Somebody" и "Вавилон" заеха съответно четвърто и пето място. Биографичният филм за Уитни Хюстън на Sony донесе 4,8 млн. долара между петък и понеделник, с което общата му стойност в Северна Америка нарасна до неубедителните 15,4 млн. долара.

В същото време епичният филм за шоубизнеса "Вавилон" на Paramount и режисьора Деймиън Шазел спечели 3,3 млн. долара през новогодишния празничен уикенд, което му донесе общо 10,7 млн. долара. Филмът, в който Марго Роби и Брад Пит се превъплъщават в звезди от ерата на нямото кино, струва 80 млн. долара. Той може да загуби много по време на прожекциите си.

Очаква се "Аватар: Природата на водата" да остане топ атракция през целия месец януари, което ще е необходимо, за да оправдае огромната си стойност. Според изчисленията на Камерън филмът с бюджет от 350 млн. долара (без да се включват поне 100 млн. долара за маркетингови такси) трябва да генерира около 2 млрд. долара, за да излезе на печалба, макар че според анализаторите прагът на рентабилността вероятно е по-близо до 1,5 млрд. долара. Като плюс, изглежда, че филмът ще достигне този показател в рамките на няколко дни.

Оригиналният "Аватар" излезе на екран през 2009 г. и е най-печелившият филм в историята с 2,97 млрд. долара в световен мащаб. Следващият филм, който дебютира 13 години, ще се бори да спечели толкова пари, защото световният боксофис не се е възстановил напълно от пандемията. Освен това в Китай, който е голям пазар за киносалони, се наблюдава възраждане на КОВИД, а Русия, друга голяма територия, няма да има достъп до филма.

Звездите на "Аватар" Сам Уортингтън, Зоуи Салданя, Стивън Ланг и Сигърни Уивър се завърнаха за продължението, което проследява семейство Съли, което се отправя под водата, за да се бори със стихиите и да предпази На'ви от хората. Клиф Къртис, Кейт Уинслет и Еди Фалко допълват актьорския състав.