Азбука за деца и възрастни

  • Сподели:
Азбука за деца и възрастни

"Азбука за деца и възрастни" е по-различна азбука, защото буквите са съпроводени с магическите илюстрации на авторката Ирина Каракехайова. Според нея буквите са нужни, за да реконструираме фините трептения на материята: 

"За детето светът е реалност и природа едновременно. То не прави естетическа разлика между фаса и розата. С наслада опипва, опитва и разкъсва и двете. С огромен труд и шумна радост то изследва света неуморно и непредубедено, с прецизност и страст.

Затова е обидно, когато го обучаваме с "адаптирани" заместители, а не с красотата на реалността, която го привлича и възбужда въображението му. Буквите са магически знаци, защото тяхната свързаност създава светове – многопластови и триизмерни.

В същото време те са базови градивни единици като прозаичните предмети около нас. Когато диференцираме това, което ни заобикаля (същностна част от развитието и порастването), нека не отнемаме от заряда на атомите и молекулите и от поляритета на пространствата в тях.

Буквите са ни нужни, за да реконструираме именно тези фини трептения на материята. Бих искала да предам звуковата вълна, която хартията не провежда, чрез тънкия щрих на молива и категоричната яснота на образа. С уважение към писмеността, децата и родителите."

Ирина Каракехайова е родена в София през 1975г. Автор и художник е на книгите "Племето на майките" (2009), "Храната на племето" (2010), "Домашна екология" (2011), "Град като град" (2013) от поредицата "Племена" (изд. Формат.бг). Завършила е "Сценография" и "Живопис" в Нов български университет, София. Темата на докторската й дисертация е "Взаимодействие между вербално и визуално в съвременния англоезичен графичен роман."

Азбука за деца и възрастни
Азбука за деца и възрастни
Азбука за деца и възрастни
Азбука за деца и възрастни
Азбука за деца и възрастни
Азбука за деца и възрастни