Балет ''Арабеск'' представя „Ефектът Галатея“ - зрители и артисти заедно на сцената

  • Сподели:
Балет ''Арабеск'' представя „Ефектът Галатея“ - зрители и артисти заедно на сцената

Отново зрители и артисти заедно на сцената, за да съпреживеят въздействащия пространствен образ на спектакъла. 
Спектакълът „Ефектът Галатея“, който освен изящно създаден, поражда и много размисли, без да ни натрапва посланието си, Трябва само да се преживее. И за да е безусловно това живеене на зрителите хореографката Боряна Сечанова реши да  обедини сценичното и зрителско пространство, което ще фокусира вниманието на публиката, ще я доближи физически и ще отвори сетивата й за случващото се в него. Зрителите ще могат да усетят с очите, сърцето и душата си директно енергията и внушенията на спектакъла.

Така артисти и публика ще станат органично неделими, ще съпреживяват силните си емоции заедно Ефектът Галатея на Боряна Сечанова  интерпретира древногръцкия мит за царя на Крит  Пигмалион, който се влюбва в създадената от него скулптура Галатея. Мечтата за създаване на измислено, изкуствено, почти човешко същество, интерпретирана в множество древни митове, разкрива от една страна потенциала на човека да бъде демиург и от друга страна неговите ограничения.

В своя отзив за спектакъла  Майя Праматарова –драматург и режисьор  отбелязва , че музиката, която е специално създадена от Петър Дундаков, „развива заложените от хореографията теми за конфликта между човека и хуманоида. Възникналото напрежение между тези два свята се разширява, като се смесва електронна музика с акустични инструменти. Създава се звукова среда, толкова плътна, колкото хореографската и визуалната. 

И тя допълва за създадената от Венелин Шурелов визуална среда: “Венелин Шурелов работи с многофункционални панели, пред които е разположено кинетично устройство – едновременно постамент и машина на времето. Многофункционалните панели са силуети на град, паравани, фантазни пространства, като не е ясно дали са в космическия безкрай, или в микрокосмоса на човека. Взаимодействието идва чрез наслагването на тази среда с нейните строги вертикали, с неспирно въртящия се в кръг постамент, върху който се изразяват Творец, Муза, Галатея – Стефан Вучов, Даниела Иванова, Виктория Петрова – едновременно реални и напомнящи биороботи.
Футуристичният ефект се засилва от създадените от Адрияна Найденова  костюми. В сюрреално пространство се появяват същества в прозрачни рокли от пластмаса, които допълват роботизираната, накъсана хореография.
Артистите взаимодействат с визуалната среда и са част от дигиталната материя в непрестанен диалог на зримо и незримо.“

Солистите Виктория Петрова, Стефан Вучов, Даниела Иванова и целият състав на Балет „Арабеск“ с яркото си изпълнение, с талантливото си актьорско майсторство пресъздават идеята на хореографа Боряна Сечанова, която ни разкрива Галатея като нова реалност, сложна смесица между материалността на скулптурата и оптическата илюзия, преживяване и самоосъзнаване.
Спектакълът се реализира с подкрепата на UNION CLUB и Парижки бал

12 май 2023 г. на сцената на Музикален театър

По мотиви от пиесите
„Ефектът Галатея“ на ЕФЕМИЯ ФАРД
„Пигмалион“  на  ЖАН ЖАК РУСО

Хореография – БОРЯНА СЕЧАНОВА
Музика – ПЕТЪР ДУНДАКОВ
Сценография – ВЕНЕЛИН ШУРЕЛОВ
Костюми – АДРИЯНА НАЙДЕНОВА
Репетитор -ОЛЕСЯ ПАНТИКИНА

Сценичен проект и реализация - ПЕНЬО ПИРОЗОВ
Художествено осветление – ГЕОРГИ БУЮКЛИЕВ