Балет Арабеск представя нова, разширена редакция на спектакъла ''Тъй рече Заратустра''

  • Сподели:
Балет Арабеск представя нова, разширена редакция на спектакъла ''Тъй рече Заратустра''

''Тъй рече Заратустра''
Музика Рихард Щраус
Хореография – Мила Искренова
Сценография и костюми – Нина Пашова
Видео – Никола Налбантов
Репетитор – Олеся Пантикина

Участват: Андрея Дякова, Бенедета Граси , Виктория Петрова, Даниела Иванова,   Елизабет Якимова,  Константина Ханджиева,  Таня Кацарова,  Теодора Друмева, Яна Николова,  Асен Наков, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Дженаро Дезидерио, Ервин Есен, Лоренцо Алба, Стефан Вучов, Светослав Серопян, Светлозар Тинев.

Балет Арабеск представя нова, разширена редакция на спектакъла „ТЪЙ РЕЧЕ ЗАРАТУСТРА“,  по едноименната поема на Фридрих Ницше  и едноименната музикална творба на Рихард Щраус.

От всичко писано обичам само онова, което човек пише с кръвта си. Пиши с кръв: и ще познаеш, че кръвта е дух.”
“ Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб....“

„ Красотата на свръхчовека ме навести като сянка. Ах, братя мои! Що ме е грижа вече за боговете...”

„Човек е едно въже, вързано между животното и Свръхчовек – въже над бездна ...“

''Тъй рече Заратустра'' би могло да бъде квалифицирано като представление, което през годините не избледнява, защото засяга непреходните човешки стремления, жажди и лутания. Хаосът и борбата за надмощие винаги ще бъдат неизменен спътник в живота на хората, а те винаги ще се опитват да ги преодолеят. Да преодолеят себе си, защото са останали сами. Без Бог.
Спектакълът е инспириран от въпроса „Какво се случва с човек, когато той загуби своя Бог?". В състояние ли е човек да се справи сам със себе си, когато той загуби своя Бог. 
Светът днес е свят на динамично противопоставящи се сили и полюсни състояния - изобилие и мизерия, свръхтехнологии и примитивизъм, войни и алтруизъм, висока и масова култура. Човекът стои изправен срещу собствения си избор в едно огромно поле, в което мерят сили миналото и бъдещето.

Постановката на Мила Искренова е една осъвременена интерпретация на тези идеи - така, както те звучат днес, но с една ирония към нашето безсилие и към цялата ни обърканост, към хаоса, в който живеем, към това, че сме загубили истинските връзки.
С тези въпроси Мила Искренова влиза в диалог с гениалното произведение на Фридрих Ницше – философът, без който не бихме могли да си представим развитието не само на изкуството, но и на цялостната философска мисъл през миналия век. Сценографското решение на Нина Пашова се определя от принципа на контраста между светлината и мрака. Сцените се разгръщат в дълбочина от аванс сцената към дъното като стъпала, през които преминава странстващият и търсещ човешки дух, който преодолява различни препятствия и предизвикателства, за да достигне и да се слее със светлината. 

В програмата е включен и спектакълът „ДНИ НА ЗАБРАВА“, лауреат на XI Конкурс за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова – трето международно издание, носител на наградата на международното жури и наградата на публиката.

Музика – Милен Апостолов
Хореография – Микел АлександърТоетръп
Костюми – Елица Георгиева
Видео – Ралица Георгиева
Репетитор - Олеся Пантикина

Изпълнители: Даниела Иванова, Елизабет Якимова, Яна Николова, Васил Дипчиков, Светослав Серопян, Светлозар Тинев

''Дни на забрава'' предизвиква обществените норми и подтиква към интроспекция чрез многопластово преживяване, което изследва теми за дисхармония, устойчивост и стремеж към човечност. Това представление съчетава интензивна физичност, мултимедийни прожекции и символични костюми. В това представление от три части се сблъскваме с три истории на МОМИЧЕ, МОМЧЕ и ДВОЙКА. Всяка от тях служи като катализатор, насърчавайки публиката да разсъждава върху собствените си роли в увековечаването на дисхармонията. Публиката се пренася в завладяващ свят, който предизвиква възприятието точно в средата на апокалипсис.

Билети на касата на Музикален театър и online: https://epaygo.bg/epaygo