България отново на фестивала Берлинале

  • Сподели:
България отново на фестивала Берлинале

И тази година България ще има свое представителство на престижния филмов фестивал в Берлин. Традиционно това представителство се осъществява чрез ИА Националния филмов център, към Министерство на културата.

Тази година можем да се похвалим с четири важни и знакови участия на фестивала.  Избирането на младата Маргарита Стойкова („Диада“) за Shooting Star. Представянето на проекта на Севда Шишманова и продуцентска компания Red Carpet „Парчета живот“ (България/Израел) на престижния Берлинале Копродакшън маркет. Участието на младия режисьор, хореограф и продуцент Коста Каракашян в програмата Берлинале Талентс. В програма Encounters пък е включен  филмът „Отдалечаване“ (Гърция/България), с продуцент Red Carpet. В очакване на още добри новини, екипът на НФЦ вече подготвя активно своето участие на най-големия филмов пазар European Film Market, работейки по дизайна на щанд 134 и подготвяйки традиционния коктейл, който ще срещне продуценти, агенти, представители на киноиндустрията, фестивални организатори и филмови творци в опит за нови сътрудничества и коопериране.

Фестивалът се провежда за 74-ти път, от 15 до 25-и февруари и представлява един от най-големите филмови форуми и кинопазари в Европа.