Българските книги пътешестват из Франция

  • Сподели:
Българските книги пътешестват из Франция

Библиотеки в 50 френски града попълниха каталозите си с книги на съвременни наши автори в рамките на най-новата инициатива на Българския културен институт в Париж „Пътешествието на българските книги“, осъществена през април и май т.г.

Български книги на френски език отпътуваха към хиляди нови читатели в Ница, Париж, Тулуза, Страсбург, Лион, Марсилия, Дижон, Валанс, Брест, Кан, Перпинян, Макон, Нанси, Лил, Бордо, Рен, Авиньон, По. Тези и  десетки други литературни центрове станаха партньори на мащабната акция на Културния ни институт във френската столица по инициатива на директора му Десислава Бинева. В част от градовете бяха организирани и тематични дни, които представиха акцентно получените книги. Любопитните читатели имаха възможност да се запознаят със специално подготвени материали с повече информация за авторите, както и кратка история на съвременната ни литература от последните десетилетия.

В „Пътешествието на българските книги“ са подбрани писатели и поети, преведени на френски, които работят в различни жанрове и са сред най-разпознаваемите нови български артисти на международната литературна сцена. 

Така, до повече читатели във Франция вече достигнат Георги Господинов, Виктор Пасков, Захари Карабашлиев, Капка Касабова, Ружа Лазарова, Аксиния Михайлова, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Юлия Кръстева, Цветан Тодоров, Елица Георгиева, Велина Минкова и др. Сред пътуващите книги е и първата антология на българските поети- символисти, издадена на френски тази година в превод на Красимир Кавалджиев, в която са представени 14 поета, сред които Димчо Дебелянов, Иван Андрейчин, Теодор Траянов, Сирак Скитник, Яворов, Лилиев, Смирненски и др.

Кампанията „Пътешествието на българските книги“ /2021/ е посветена на 24 май и месеца на българската просвета и култура. След „Българските букви“ на Сена /2019/ и „Мартеница от България“  /2020/, тя е третата голяма имиджова кампания на Българския културен институт в Париж, която следва каузата на институцията за популяризиране на съвременната култура на България по достъпен и модерен начин пред широка международна публика.