БГ фест със свой щанд на фестивала в Кан

  • Сподели:
БГ фест със свой щанд на фестивала в Кан

За първи път български фестивал ще има свой собствен щанд на най-емблематичния кинофорум в света - фестивалът в Кан. In the Palace ще представи съвременните български късофилмови производители, техните късометражни филми, дейността и новите си инициативи в рамките на филмовия пазар към 74-то издание на кинофестивала в Кан през лятото на 2021 г.

In the Palace отправя покана към всеки български автор, който някога е бил награждаван, селектиран или кандидатствал за фестивала, да подаде заявка за включването му към портфолиото с нови български късометражни филми, което фестивалът ще представи и популяризира пред международната професионална аудитория на кинофестивала в Кан.

Международната промоция на българската късофилмова индустрия се превърна в емблематична дейност на In the Palace. Дългогодишна практика на фестивала е ежегодно да взема участие на различни големи кинофоруми и филмови пазари в Европа, сред които Клермон-Феран, Берлинале, Торино, Кан. „През последните години имахме щанд на най-престижния и разпознаваем фестивал за късометражно кино в света, този в Клермон-Феран, което само по себе си беше успех и голяма крачка за нашата индустрия. Логична стъпка е да надградим и да започнем да представяме In the Palace и на най-големите киносъбития в Европа, каквото със сигурност е фестивалът в Кан. Важна мисия е и да популяризираме българските филми и творци, които се изявяват в късометражното кино - знаем колко усилия и ресурс е необходим когато не срещаш партньори в едно толкова важно начинание, а какво остава за артистите, които трябва да се справят самостоятелно. В тази връзка даваме възможност на всеки български автор, който е бил част от фестивала и иска да представи свой нов проект или да организира среща с потенциални нови партньори, да се ползва от щанда на фестивала.“, споделя Цанко Василев, директор на In the Palace.

Участието на фестът със собствен щанд на кинофестивала в Кан е подкрепено от Национален фонд „Култура“.