Библиотеката отбелязва 200 г. от рождението на Раковски

  • Сподели:
Библиотеката отбелязва 200 г. от рождението на Раковски

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски с две експозиции: външна, пред сградата, под наслов „Галерия на достойнството“ и вътрешна в централното фоайе, наречена „Мъдрост с разум в едино“, където е изложен оригиналът на бележника на видния възрожденец Раковски.

Могат да се видят ръкописи, писма, архиви от тактиките за въстанието, писани от Раковски. "Кулминацията в изложбата е на специализирана витрина, която е поставена на централно място, в която са експонирани оригиналният вариант на тефтерчето на Раковски с неговия дигитален вариант, снимка на Раковски, копие по картина "Раковски в Балкана" на известния художник Сако и визитна картичка на Георги Стойков Раковски", сподели по време на откриването на изложбата Руслан Иванов от Националната библиотека.

Георги Раковски е първият идеолог и организатор на  националноосвободителното движение в България и е негов ръководител през първите десет години. Като идеен вдъхновител на четническото движение, той не само поставя началото на организираното националнореволюционно движение, но го издига на нов, още по-висок организационен етап. Неговият богат опит и теоретична дейност са използвани от следващото поколение български революционери в лицето на Васил Левски и водачите на Априлското въстание от 1876 година. Следи в духовния живот на българския народ оставя и неговата писателска, журналистическа и публицистична дейност. Целият му живот е посветен на делото за освобождение на България от османско владичество. Раковски и Левски са две части на една идея – националноосвободителната. Васил Левски е най-успешният и последователен ученик на Раковски, който доразвива идеите му. Раковски проумява, че е нужно народът да се организира в един бунт, в който четите да играят огромна роля – не на кърджалии, и хайдуци, а на народни защитници. С тази цел той написва „Горски пътник“, както и „Привременният закон за горските чети“, който трябва да послужи като устав на новото българско правителство. Пак той сформира Двете легии