Биенале на илюстрацията 2018

  • Сподели:
Биенале на илюстрацията 2018

Сайтът "Българска илюстрация" и Столична библиотека обединяват усилията си в сътрудничество за организирането и провеждането на Национално биенале на българската илюстрация. През месец октомври тази година библиотеката ще отбележи своя 90-годишен юбилей, а сайтът ще възроди с първо издание отдавна изчезналото Биенале на илюстрацията, което навършва 50 години от първата си изложба.

24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Независимо от променящата се политическа и градска среда, в последвалите години Столична библиотека не прекъсва своята работа и играе важна роля в културния живот на София. А днес подава ръка на българските илюстратори.

Събитието, което дава начало на дългогодишното биенале на илюстрацията, е през далечната 1958 г. в несъществуващата вече галерия "Гурко". В изложбата участват едни от най-известните художници-илюстратори, сред които Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Александър Денков, Любен Димянов, Любен Зидаров, Иван Кьосев, Иван Кирков и много други. Техните произведения ще бъдат изложени в ретроспективната част на настоящата изложба, именно благодарение на богатия фонд на библиотеката.

Поканата за участие е към всички творци в страната и чужбина, които работят в сферата на илюстрацията. Ограниченията са само две - творбите да са създадени в периода 2016-2018 г. и да не надхвърлят формат 25х35 см. Срокът е до 29 септември, а изложбата ще бъде от 24 октомври 2018 г. в изложбената зала "София".

Събирането на произведения вече започна, а творците, които все още не са предали своите илюстрации могат да го направят всяка сряда (от 15:00 до 19:00 ч.) и събота (от 10:00 до 13:00 ч.) в сектор "Изкуство" в централната сграда на Столична библиотека (пл. "Славейков" №4). Авторите от чужбина кандидатстват по e-mail.

Всички условия за участие в Биеналето можете да намерите в сайта "Българска илюстрация" или да се свържете лично с организатора Милена Радева.

За контакти: milena@bulgarian-illustration.com; 0882 594 028.