Блок Кино се завръща през август в три столични квартала

  • Сподели:
Блок Кино се завръща през август в три столични квартала

След трудната 2020-та, Блок Кино се завръща в софийските квартали със селекция нови български филми от 23 до 27 август. Прожекциите по традиция са със свободен вход, а киносалони са парковите пространства и училищни дворове на столицата.

С малка, но силна филмова програма, тази година Блок Кино се фокусира върху преоткриването на градската среда, която ни заобикаля ежедневно в нейното историческо, архитектурно и културно разнообразие. С помощта на творци от различни сфери, Блок Кино ще се “разходи” из Княжево, Гео Милев и Младост, за да ни разкаже техните скрити истории за филми, хора и квартали.

На 23 август, петък от 20:45ч. Блок Кино гостува за 6-та година на квартал Княжево, в двора на 26-то СОУ „Йордан Йовков" с черната комедия на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов - „Бащата". Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, показван e на фестивали по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и беше българското предложение за Оскар през 2020 година.

На 25 август, сряда отново от 20:45ч. Блок Кино ще разпъне екран на зелените поляни на парк Гео Милев в едноименния квартал с прожекция на един от най-успешните съвременни български филми за последните няколко години - „Ага" на Милко Лазаров. След като стана част от програмата на един от най-престижните европейски фестивали - Берлинале и спечели голямата награда на фестивала в Сараево, великолепният кинематографичен разказ за сибирския ловец на елени Нанук, съпругата му Седна и дъщеря им Ага, изгрява отново на екрана на Блок Кино за една чудесна лятна вечер под звездите.

На 27 август, петък от 20:45ч. в парка на Младост 3 жителите и гостите на квартала ще гледат документалния филм на режисьора Андрей Паунов за един от най-известните съвременни артисти, роденият в България - Кристо и работата му по впечатляващия проект “Плаващите кейове”.

Блок Кино ще представи кварталите и филмите, в които гостуват прожекциите от програмата по един нов начин тази година, заедно с млади журналисти, филмови критици и фотографи. Част от дългосрочната визия на проекта е създаването на постоянни връзки между новото българско кино, неговите тематики, потенциалната му публика и споделената среда, която те обитават. През август и септември, в блога и социалните канали на проекта, Блок Кино ще се впусне в търсене на истории за хора, квартали и филми. За Блок Кино Блок Кино е независим проект на Сдружението за културни инициативи АС, който стартира през лятото на 2015-та година с отворени прожекции на нови български филми на открито в междублоковите пространства. Днес програмата се разгръща в три панела – Блок А (за българско анимационно кино), Блок Д (българско документално кино) и Блок Игрално Кино, като има над 90 прожекции на български игрални, късометражни,документални и анимационни филми в 13 столични квартала, в Пловдив, Варна и Бургас. Екипът на АС са специалисти в сферата на киното, визуалните и бранд комуникации и организирането на събития и работят върху теми като популяризиране на съвременното българско кино, обживяване на градската среда, привличане на маргинализирани публики, интегриране на изкуството в началното образование и свободен достъп до качествено съдържание.

Блок Кино е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 година