Деня на Земята ще бъде отбелязан с откриване на изложбата ''Ние сме земята''

  • Сподели:
Деня на Земята ще бъде отбелязан с откриване на изложбата ''Ние сме земята''

Новите лица в проекта са: Деси Стоянова, Лили Гелева, Магдалена Малеева, Мария Силвестър, Даниел Ненчев, Манол Пейков

На 22 април, събота, от 18.00 часа в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5, в София ще се състои откриването на изложбата „Ние сме земята /We are Earth“ на Радослава Боор. Плакатната акция е по покана на Международното триенале на сценичния плакат – София 2023. 

Художничката Радослава Боор започва реализацията на проекта Ние сме земята /We are Earth през 2019 година, съвместно с фотографа Милош Нешич.
Проектът отразява глобални екологични проблеми, пресъздадени чрез портрети върху човешки лица. Авторката постига ефектен синтез между плакат, бодиарт и фотография. Целта е разпространение на информация за проблемите на околната среда чрез създаване на визии с въздействащи послания. 
В концепция на проекта е заложена идеята, че бъдещето на човечеството е зависимо от съществуването на нашия единствен дом - планетата Земя, която ние всекидневно унищожаваме.

„Каквото хората правим на Земята, то рано или късно се връща към нас, но по-голямата част от човечеството все още се държи, сякаш това не се случва.“, споделя авторката. Затова всички екологични проблеми са отразени като портрети върху лицата на различни хора. Зад тази идея застават доброволно 21 души от 9 националности. Проектът е напълно независим и некомерсиален.

Част от портретите вече са показани в различни краищата на света: Перу, Финландия, Иран, Унгария Украйна. 
Българската публика е първата, която ще види колекцията от портрети в пълната ѝ цялост.
Магдалена Малеева, Мария Силвестър, Деси Стоянова, Лили Гелева, Манол Пейков, Даниел Ненчев са новите лица, заснети специално за премиерата в столицата ни.
След София предстои изложба в Прага и в сградата на ЕС в Брюксел.

КОГА: 
22 АПРИЛ - 5 МАЙ 
Откриване: 22 април, събота, 18.00 часа

КЪДЕ: 
Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5

Акцията е посветена на Деня на Земята и е част от едногодишната програма на Международното триенале „Плакатът – проекции и перспективи“, която се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Радослава Боoр – визуален артист
Родена в София, в семейство на художници. Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Книга и печатна графика“. Започва професионалния си опит на 16 г. като илюстратор на комикси. По-късно работи като графичен дизайнер, илюстратор и уеб дизайнер, Арт директор и като художник на свободна практика. Радослава Боoр работи активно като художник за културни институции – театри, фестивали и други. Тя е добре позната в България с изкуството на плаката и графичната идентичност. Със свои плакати е участвала в международни изложби във Финландия, Мексико, Унгария, Перу, Иран, Украйна, България, Чехия и други. Радослава е съосновател на рекламна агенция Addict в Прага и на Студио Slava в София. През 2019 г. тя прави самостоятелна изложби със сценични плакати в София, Прага и Пловдив. 
По настоящем Радослава Боoр живее и работи в Прага.

Милош Нешич – фотограф
Милош е роден в Белград, Сърбия. През 1999 г. се премества да учи в Прага, където през 2002 г. придобива бакалавърска степен във FAMU – Филмово и телевизионно училище към Академията за сценични изкуства в Прага, Чехия със специалност „Фотография“. Оттогава Милош работи предимно в областта на портретната и рекламна фотография, като предоставя силно визуално съдържание на различни клиенти и организации. Напоследък Милош Нешич изследва по-интензивно художествената фотография с много лични проекти и сътрудничества с други творци от различни области. 
В момента Милош живее в Белград.