Десетата Нощ на театрите с над 100 събития на 19 ноември

  • Сподели:
Десетата Нощ на театрите с над 100 събития на 19 ноември

Множество спектакли, турове зад кулисите, плейбек театър, изложби и Live Cam в програмата на европейската инициатива в България

Нощта на театрите ще настъпи за десети път в България на 19 ноември и „ще отвори вратите“ на сценичните изкуства към сърцата на зрителите. Програмата на европейската инициатива събира над 100 съдържания от различни театрални жанрове, които ще бъдат представени в 13 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик.

Символичното начало на Нощта ще бъде сложено в Пловдив – на Голяма сцена в Драматичния театър, с едно от най-новите му заглавия – „Вампир“ по Антон Страшимиров. Това „отваряне“ на инициативата няколко часа по-рано (18 ноември, 19 ч.) никак не е случайно - тази година един от големите акценти в програмата е българската драматургия.

Нощта на 19 ноември ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. За първи път в историята на Нощта на театрите Народен театър „Иван Вазов“ ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени – „Неведение“ (11:00 ч.), „Плач на ангел“ (14:00 и 19:00 ч.), „Караконджул“ (15:00 ч.), „Народът на Вазов“ (19:00 ч.), „Шърли Валантайн“ (19:30 ч.), „Фиеса“ (23:00 ч.).

В съпътстващите активности са включени изложба на театрални фотографии, Pop-up книжарница, Food corner и музейна изложба с театрален реквизит и костюми. 100 човека, благодарение на специалния NT pass, ще имат възможност за ексклузивен достъп до всички постановки и допълнителни активации в Народния театър, както и до вълнуващи срещи с любими актьори, писатели и режисьори, обиколка в Царската ложа, изненади и подаръци. Софийска опера и балет ще „отвори“ вратите си за тур зад кулисите (12:00 и 13:30 ч.), като включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата.

А вечерта ще е посветена на премиерата на оперното представление „Дама Пика“.  Учебните театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет се включват с част от най-новите си продукции, а в Театър-лаборатория „Алма Алтер“ всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има и в още десетки локации, сред които са Младежкият театър „Николай Бинев“, Малък градски театър „Зад Канала“, Открита сцена „Сълза и смях“, Театър „Възраждане“, Театрална работилница „Сфумато“, Театър „Българска армия“, Национален студентски дом, Нов Театър НДК, Yalta Art Room, I am Studio, ХаХаХа Импро палас, Дерида, Национален студентски дом, Театър 199 и др.
Целодневна театрална програма ще предложат в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен (детско представление и работилница, курс по писане на приказки, открита репетиция, среща с актьорите и екипа на постановката „Асансьорът“), в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен (детски представления, пътешествие зад кулисите в театъра и премиера на спектакъла „Чудо“), в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора (представления и изложби), в Симитли - НЧ „Климент Охридски“ (всички постановки в Симитли са с вход свободен).

Точно в 12 ч. на 19 ноември ще започне и откритото студио LIVE CAM “Нощта след края на Света. Светът след края на Нощта“, което ще се излъчва на живо от Народен театър „Иван Вазов“ във фейсбук страницата на Нощта, за да е достъпно за почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година своите театрални мисли ще споделят директорите, режисьорите, драматурзите и актьорите. 

Два международни фестивала гостуват в Нощта по случай нейното десето издание. European Playback Theatre Gathering 2022 се включва с 6 playback сесии на английски език в Топлоцентрала и Нов Театър НДК с гости от Швеция, Холандия, Русия и България. А Международното триенале на сценичния плакат представя няколко интригуващи изложби в Полския културен институт, Квадрат 500, Галерия 88 и Мраморното фоайе на НДК.

21 e броят на фотографиите в емблематичния проект #НощниПерсонажи, като и фотосесията е подвластна на  посланието „През девет Нощи в десетата“. Главни герои в него стават едни от най-обичаните лица на българското театрално, балетно и оперно изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Георги Златарев, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

В посланическия екип на инициативата тази година има и няколко нови попълнения - актьорите Владимир Михайлов и Виттория Николова, драматургът Александър Секулов и режисьорите Вера Петрова и Антон Угринов. Новият прочит на #НощниПерсонажи е дело на фотографите Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, гримьора Слав Анастасов и творческата агенция The Smarts. Фотографиите ще бъдат показани в Градинката пред Народния театър от 15 до 20 ноември.

По покана на Нощ на театрите и в партньорство с  РЦСИ Топлоцентрала на 22 и 23 ноември в София ще гостува Театър Словенско Младинско (Slovensko mladinsko gledališče) с едно от легендарните си представления – „Проклет да е предателят на отечеството!“ на “лошото момче” на Балканите - режисьора Оливер Фърлич. Спектакълът ще е със субтитри на български език.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Children’s Theatre Dubrava и Šibenik Theatre. Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи.

Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия.

Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2022 г. на Столична Община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

Стрийминг партньор на Нощта за пета поредна година е STREAMER.BG.