Деца от ромския квартал в Сливен с нов концерт във Франция в Деня на Европа

  • Сподели:
Деца от ромския квартал в Сливен с нов концерт във Франция в Деня на Европа

В деня на Европа - 9 май, в Двореца на музиката в Страсбург, четири деца от ромския квартал „Надежда“ в Сливен ще участват в голям класически концерт, организиран в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа. 

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев, заедно с млади музиканти от още 26 европейски страни, ще свирят Равел, Мусоргски, Григ, Бетовен в рамките на културната програма на събитие от изключителна важност – представяне резултатите от работата на Конференцията за бъдещето на Европа.

В продължение на година, граждани от страните членки, в диалог с институциите, споделяха предложения и идеи как би трябвало да се промени ЕС. Сред участниците в Конференцията на 9 май т.г. са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон.
Само за няколко месеца, това е втората покана за участие в голямо, престижно международно събитие към българска инициатива „Музиката вместо улицата“. 

През февруари т.г. те участваха в концерт в Парижката филхармония на 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта DEMOS на една от най-големите музикални институции в света, който дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование.  

Концертът беше организиран под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон и обедини  млади музиканти от европейски организации, които развиват подобна дейност. Открит беше от министърката на културата на Франция – г-жа Розлин Башло в присъствието на официални лица и дипломатически представители. Българският културен институт в Париж беше партньор на събитието.
„Музиката вместо улицата“ е създаден през 2008 г. и до днес остава единствен по рода си в България културен и образователен проект, благодарение на който деца от от ромския квартал в Сливен изучават инструменти и свирят класически произведения.

Там е роден и Георги Калайджиев, инициатор и двигател на инициативата, който, след 20 годишна кариера със „Софийски солисти“, живее в Германия и поделя времето си между неговия малък камерен оркестър и работа с децата в България заедно с дългогодишната си партньорка в живота Мария Хаушилд.  Преподавател в школата и един от стълбовете на инициативата е Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото създаване на проекта. 
Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на контрабас.

И четиримата живеят в ромската махала и от години посещават школата „Музиката вместо улицата“. До момента,  през нея са минали над 300 деца, някой от които са продължили музикалното си образование в училища с такъв профил и се занимават с музика професионално. 
Сашо Георгиев /14 г./ е приет в музикалното училище в Стара Загора. Свири на цигулка, пее красиво и се интересува от турски фолклор. Семейството му е от турски произход, живее скромно, баща му е безработен, майка му изкарва малко пари като подстригва. 

Цоньо Чолаков /14 г./ се връща  много малък в България от Испания, където е роден, докато родителите му работят там. От пет години е част е от децата,  които работят с Радка Кусева. И двамата му родители са безработни, а той мечтае да успее да влезе да учи в музикално училище през 2023 г.

Николина Николаева /16 г./ е едно по първите деца, които посещават „Музиката вместо улицата“. На 6 започва да свири на пиано, а през 2016 и на контрабас. Тя е циганка и живее с баба си, а родителите ѝ работят в Англия. През 2020 е приета да учи контрабас в музикалното училище в Бургас. Въпреки това, решава да продължи в езиковата гимназия в Сливен и е една от най-добрите ученички там. 

Вели Дормушев е на 17 години. Открива цигулката на 5, благодарение на проекта. Свири още на пиано, китара и е талантлив певец и танцьор. Приет е в музикалното училище в Бургас, а мечтата му е да учи в Академията в София. Той е турчин и живее в „Надежда“ заедно с родителите си и по-големия си брат – Дурмуш, който също учи в Бургас, ударни инструменти. Освен музикант, Вели е и ментор на по-малките участници в „Музиката вместо улицата“.

ДЕМОС / Démos (Dispositif d'éducation musicale et orchestrale à vocation sociale) е френски социален проект, който дава възможност за музикално и оркестрово образование, създава отношение към класическата музика на деца, които живеят на места с ограничен достъп до културна инфраструктура и им дава възможност да учат и практикуват музикален инструмент като част от оркестър. Проектът е на Парижката филхармония и стартира през 2010 г.  

 Кратко видео с кадри от репетиции и концерта на ДЕМОС през февруари 2022 в Парижката филхармония с английски или френски субтитри е достъпно тук:https://philharmoniedeparis.fr/fr/magazine/actus/orchestre-demos-europe-une-ode-la-joie