Доброто кино отеква с Баншите от Инишерин от 3 февруари само в кината

  • Сподели:
Доброто кино отеква с Баншите от Инишерин от 3 февруари само в кината

Новото кинобижу на виртуозния Мартин Макдона и неотразимите Колин Фарел и Брендън Глийсън

Този февруари българската публика ще има възможност да се наслади на един от най-добрите, оригинални и награждавани филми на сезона – Баншите от Инишерин.

Виртуозният драматург и номиниран за „Оскар“ режисьор и сценарист Мартин Макдона (Три билборда извън града) отново се събира с актьорския екип на впечатляващия си дебют В Брюж – неотразимите Колин Фарел и Брендън Глийсън и ни отвежда в родната си Ирландия, за да ни разкаже една брилянтна, трагикомична история за приятелство, раздор, самота и човешки дух. 

Действието на Баншите от Инишерин се развива на усамотен остров край западното крайбрежие на Ирландия и разказва за двама дългогодишни приятели Падрик (Фарел) и Колм (Глийсън), чиито отношения се оказват в задънена улица, след като Колм неочаквано решава да прекрати приятелството им. Поразеният Падрик прави неспирни опити да оправи връзката, но това само затвърждава решителността на Колм и когато той отправя отчаян ултиматум, събитията бързо ескалират с шокиращи последици.

Изключително забавен, но едновременно с това и трогателно тъжен, Баншите от Инишерин е истинско кинобижу, което беше посрещнато с 15 минутни овации на най-стария фестивал в света - Венеция, където спечели престижните призове за най-добър сценарий на Макдона и най-добра мъжка роля на Колин Фарел.

Филмът също така е номиниран и за осем награди „Златен глобус“ (включително за най-добър филм – мюзикъл или комедия, режисура и сценарий) и се очаква да е един от основните фаворити на тазгодишните „Оскари“.

Освен от критиката, която го определя като „просто съвършен“ и „кинематографично завладяващ“, „майсторски и дълбок“ и „потресаващо смешен и зашеметяващо изпълнен“, Баншите от Инишерин е посрещнат радушно и от публиката – при дебюта си в киносалоните в Съединените щати, той отбеляза най-високото съотношение на приходи спрямо бройка екрани за есента. 

Режисьор и сценарист на Баншите от Инишерин е Мартин Макдона (В Брюж, Седемте психопата, Три билборда извън града), а в ролите са Колин Фарел, Брендан Глийсън, Кери Кондън, Бари Киогън, Пат Шорт, Гари Лайдон и др.

Срещаме се с  Баншите от Инишерин от 3 февруари само в кината.