Джеймс Дийн - завинаги млад!

  • Сподели:
Джеймс Дийн - завинаги млад!

Роден на 8 февруари 1931 г., кино иконата Джеймс Дийн (James Dean) приключва своя земен път едва на 24 годишна възраст.

Учещ право в колежа Санта Моника, той решава да се прехвърли в Калифорнийския университет, за да се занимава професионално с театър.

За краткия си живот успява да покори Холивуд и да спечели сърцата на публиката.
Безобразно красив и талантлив, изиграва знаменитата си роля в "На изток от Рая" по романа на Стайнбек, за която е номиниран за "Оскар", а посмъртно е награден със "Златен Глобус".

Когато не е зает с актьорско майсторство, младият чаровник се е състезавал с коли и при това е бил професионалист. Тъкмо поради тази причина всички остават учудени от нелепата му смърт, която настъпва на 30 септември 1955 г., докато шофира новото си Порше.

Много хора смятат, че е било опит за самоубийство, защото по същото време жената, в която е бил влюбен, се сгодява за друг. Кръстовището, на което Джеймс си отива, е кръстено на него.

Няколко любопитни факта за него:

1. Проблеми с бащата

Когато Джеймс е бил на 9 години, майка му умира от рак и семейството се разпада. Баща му го праща във фермата на чичо му и това е началото на тяхното доживотно неразбирателство.

2. Лоши навици

Не се е грижел много за външният си вид, появявал се е мръсен, с раздърпани дънки на обществени места, както и на снимачната площадка с бельо, придържано от безопасни игли. Също е имал доста екстремни промени в настроението си - негов приятел твърди, че се е чувствал неудобно в собствената си кожа.

3. Магически способности

Дийн е обичал да прави магически трикове. Любимият му е бил да вкара в устата си незапалена цигара и огънче и да изкара цигарата запалена.

4. Сексуална ориентация

Въпреки, че за кратко е бил сгоден за актрисата Пиер Анжели, неговата сексуалност стои под въпрос. Редица биографи се съмняват, че връзката им е била платонична. Някои смятат, че е бисексуален, други го характеризират като хомосексуалист, който имал една или две кратки връзки с жени. Носят се слухове, че първият му сексуален опит е бил на тийнейджърска възраст с местен министър, който го е прелъстил.

Той дава своя принос на киното и неговата звезда продължава да блести ярко и до днес. Най-вече днес! Честит рожден ден, Джеймс!

"Единственото величие за човека е безсмъртието." – Джеймс Дийн

Заглавна снимка: bisousmagazine.com

Джеймс Дийн - завинаги млад!

За краткия си живот Джеймс Дийн успява да покори Холивуд и да спечели сърцата на публиката

Снимка: deadwrite.wordpress.com

Джеймс Дийн - завинаги млад!

С Джули Харис в кадър от филма "На изток от Рая", 1955 г.

Снимка: emanuellevy.com