Джон Малкович ще гостува през юли в театрално-оперен спектакъл, представен съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“

  • Сподели:
Джон Малкович ще гостува през юли в театрално-оперен спектакъл, представен съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“

Между 1 и 10 юни Варна отново ще се превърне в театрална столица. Двайсет и пет  постановки от България и чужбина ще бъдат представени на различни сцени в града като част от 31-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Тази година българската селекция откроява от актуалния театрален афиш осем спектакъла, които демонстрират стремеж към високо художествено ниво, театрално майсторство и интерес към значими теми. 

Именно театралният фестивал „Варненско лято“ допринесе за популяризирането в България на словенския режисьор Йерней Лоренци, наложил се през последните години сред големите имена на европейската сцена. По покана на Народния театър той постави в София авторския спектакъл „Орфей“ и театралната критика го определи за водещо събитие на изминаващия сезон. Отличеният с няколко награди „Икар“ ще гостува във Варна като част от българската селекция на фестивала. В нея присъства и музикално-театралното събитие „Представление и половина“ с режисьор Стоян Радев и по текстове на действащите лица – всички четиринайсет актриси от трупата на театъра „Българска армия“.

Варненският театър-домакин участва в селекцията с новия си спектакъл по Ибсен „Юн Габриел Боркман“ на режисьора Пламен Марков с Николай Урумов в главната роля. В нея се представя и актьорът-режисьор Ивайло Христов с постановката си „Чест“ (Театър 199) на известната австралийска авторка Джоана Мъри-Смит с Владимир Карамазов в главната роля. Едни от водещите лица на съвременния български театър присъстват в селекцията със спектакли, които извеждат на повърхността теми, занимаващи всеки съвременен човек днес – от екологичната криза през борбата между половете до обществената и персоналната толерантност към различните хора. Към тях се причисляват два спектакъла на Стайко Мурджев – „Укротяване на опърничавата“ по зрелищната Шекспирова комедия (с участието на Герасим Георгиев – Геро и Маргита Гошева) и „Дебело прасе“  по провокативната пиеса от съвременния американски драматург Нийл Лабют (с Койна Русева и Анастасия Ингилизова).

Явор Гърдев присъства в селекцията с най-новата си постановка по хапливия и остроумен текст „Това не го казвай“ от номинираната за френската театрална награда „Молиер“ авторка Саломе Льолуш с участието на неповторимите Захари Бахаров и Теодора Духовникова, а известните актьори Елена Телбис и Бойко Кръстанов влизат в ролята на млада двойка, изправена пред дилемите на все по-комплексния съвременен живот в „Дишай“ от британския драматург Дънкан Макмилан с режисьор Марий Росен. 

Фестивалът възстановява представянето на български спектакли с превод на английски език под формата на театрален шоукейс, организиран съвместно с фондация „Арт офис“. Той е насочен към специално поканени международни специалисти с цел популяризиране на българския театър извън страната. Тази година професионалните гости ще са не само програматори на форуми от различни държави, но и двайсет млади театрални критици, които ще участват в уъркшоп по театрална критика, организиран съвместно с Международната асоциация на театралните критици. Сред акцентите в програмата „Шоукейс“ е спектакълът „Коприна“ на Пловдивския театър с режисьор Диана Добрева – първата българска постановка, включена в официалната селекция на световната Театрална олимпиада, която през 2023 г. се провежда в Унгария. 

Докато изчаква сцена „Филиал“ към Драматичния театър да излезе от ремонт, фестивалът пренасочва част от международната си програма от сцената към площада. Тази година той предвижда представянето на завладяващи улични спектакли от Чехия. От програмата NT Live, която показва на киноекран най-доброто от британския театър, ще можем да видим театралния дебют на Емилия Кларк („Игра на тронове“) на лондонския Уестенд в нова версия на „Чайка“ от А. П. Чехов с режисьор Джейми Лойд, чийто наелектризиращ „Сирано дьо Бержерак“ гледахме миналата година. Световноизвестният мултидисциплинарен артист Раби Мруе (Ливан/Германия) се представя с документалния спектакъл „Да яздиш облак“. В него той кани своя брат Ясер, който ни разкрива своя реална травма. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война, Ясер загубва способността си да различава измислица от действителност. „Да яздиш облак“ въвлича в завладяващо размишление за крехкия процес на създаване на лична биография – една сложна мрежа между памет, фикция и политическа реалност. 

Съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“ форумът продължава да реализира програмата „Интермецо“. Тази година тя включва концерта „Джазът пее на български“, испанския фламенко спектакъл „Страст“, с който на 10 юни театралният фестивал се закрива, за да се завърне отново на 23 юли с музикално-театралната продукция „Адска комедия“ със звездното участие на Джон Малкович. Той ще се появи на сцената заедно със световноизвестните сопрано изпълнителки Чен Райс и Сузане Лангбайн и престижния виенски оркестър за класическа музика „Виенска академия“. Спектакълът е с автор и режисьор Михаел Щурмингер и разказва документалната история за австрийския сериен убиец на жени Джак Унтервегер. Джон Малкович влиза в ролята на злодея с талант и престъпни намерения, докато двете сопрано певици извисяват гласове в арии от Хайдн, Моцарт, Глук и Вивалди и други големи класически композитори и представят жените в неговия живот. 

И това е само част от програмата на най-голямото международно театрално събитие в България. Билети за фестивалните събития вече може да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на fccvarna.bg, а за отделни събития и от eventim.bg. От 15 май ще ви очакват и касите на ТМПЦ- Драматичен театър – Варна. 
Следете програмата на viafest.org и във facebook профила на фестивала: https://www.facebook.com/varnasummerfestival.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2023 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез Фонд „Култура", на Национален фонд „Култура“, както и на Първа инвестиционна банка. Партньори на фестивала са фондация „Арт Офис“ и фондация „Хомо Луденс“. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна / ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Културен център „Ребонкърс“ и Археологическия музей.