Джони Деп с отличие и признание за цялостно творчество

  • Сподели:
Джони Деп с отличие и признание за цялостно творчество

Испанският международен филмов фестивал в Сан Себастиан ще почете Джони Деп с наградата за цялостно творчество, докато правните проблеми на кинозвездата продължават. 

Деп ще получи престижната награда „Доностия" в края на септември, която „признава изключителния принос в света на киното", според кинофестивала, който го определя като „един от най -талантливите и разнообразни актьори в съвременното кино".

Ходът в чест на Деп идва след като актьорът загуби съдебното дело за клевета миналата година срещу британски вестник. Вестникът обозначи Деп като „биещ съпругата си" през 2018 г. след обвиненията в насилие на Амбър Хърд и краткия им променлив брак. Съдията реши, че обвиненията са „по същество верни" по време на грандиозното дело.

В резултат на всичко Деп отказа ролята си на злодея-магьосник Гелърт Гринделвалд в поредицата „Фантастични животни 3" малко след това през ноември същата година, разкривайки, че студиото Warner Bros. иска оставката му в светлината на последните събития. Вместо това ролята ще бъде изпълнена от звездата Мадс Микелсен.

Съобщението, че Джони Деп ще бъде удостоен с тази престижна награда бе посрещнато с негативен отзвук от водещата испанска група жени режисьори, осъждайки решението на фестивала.
Кристина Андреу, председател на Испанската асоциация на жените филмови създатели и аудиовизуални медии, каза, че е много изненадана от решението.

„Това говори много зле за фестивала и неговото ръководство и предава ужасно послание на обществеността:„Няма значение дали сте насилник, стига да сте добър актьор.", каза Андреу пред Асошиейтед прес.

Асоциацията, която има тесни връзки с фестивала в Сан Себастиан, „изучаваше следващите стъпки", добави тя.

Директорът на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан Хосе Луис Ребординос отвърна пред медиите, че не е негова работа да преценява поведението на членовете на филмовата индустрия.

„Ролята на филмовият фестивал е да избере най-подходящите и интересни филми на годината и да даде признание на онези, които са допринесли изключително за филмовото изкуство. Наградата Доностия на Джони Деп, е нашето признание за велик актьор, човек на киното с голяма кариера." - споделя Ребординос.

Предстоящото му появяване ще отбележи Деп за трети път на фестивала. За последно той присъства през 2020 г. като продуцент на „Crock of Gold: A Few Rounds With Shane Macgowan", документален филм за легендарния фронтмен на Pogues Shane MacGowan. Филмът спечели специалната награда на журито.

Наградата Доностия беше връчена на Виго Мортенсен миналата година. Предишни отличия имат и редица знаменити личности като: Пенелопе Крус, Доналд Съдърланд, Джуди Денч, Дани Де Вито, Сигърни Уивър, Итън Хоук, Дензъл Уошингтън и Мерил Стрийп.

Фестивалът ще бъде проведен на 17-25 септември.