''Фантомът на операта'' най-дълго представеният мюзикъл на Бродуей, ще бъде закрит след 35 години

  • Сподели:
''Фантомът на операта'' най-дълго представеният мюзикъл на Бродуей, ще бъде закрит след 35 години

Легендарната продукция включва музика от композитора сър Андрю Лойд Уебър.

Спектакълът ще отпразнува своята 35-та годишнина през януари и след това ще се сбогува с публиката в последното представление на 18 февруари в Majestic Theatre на Бродуей, каза говорителят на мюзикъла.

Създаден от три легенди на музикалния театър – композиторът Андрю Лойд Уебър, режисьорът Хал Принс и продуцентът Камерън Макинтош – ''Фантом'' има премиера в Уест Енд в Лондон през октомври 1986 г., преди да бъде показан на Бродуей на 26 януари 1988 г.

Въпреки че мястото му на Бродуей изглеждаше постоянно от десетилетия, в крайна сметка смъртта на спектакъла беше причинена от най-съвременните неприятности: спад в посещаемостта на публиката, причинен от пандемията от COVID, съобщи New York Times.

Базиран на едноименния френски роман от 1910 г. на Гастон Льору, ''Фантомът от операта'' разказва историята на мистериозен любител на операта с маска, който обикаля Парижката опера и е обсебен от млада, красива оперна певица.

След като Бродуей бе отворен отново за посещения миналия септември след дълго спиране поради пандемията, ''Фантомът'', отдавна любим на туристите, направи силно завръщане.

Оттогава обаче продажбите на билети намаляха и постановката, включваща голям актьорски състав, голям оркестър и грандиозен декор (включително полилей, който се блъска на сцената всяка вечер), не се продава достатъчно добре, за да компенсира високия си седмичен успех разходи, съобщи NYT.

Въпреки че "Фантомът" ще изчезне от Бродуей, мюзикълът, който е представен в 183 града по света, все още е силен в други части на земното кълбо.

Лондонската продукция, която затвори в разгара на пандемията през 2020 г., се завърна с по-малък оркестър и други промени, за да поддържат по-ниски разходи.

Нова продукция бе открита миналия месец в Австралия, а първата продукция на мандарин език е планирана да бъде пусната в Китай през следващата година.