Филмът "Чума" влиза в кината от 19 януари

  • Сподели:
Филмът "Чума" влиза в кината от 19 януари

Новата продукция на Мирамар филм „Чума“ тръгва в кината от 19 януари 2024. Филмът ще има широко разпространение в цялата страна. Първата публична прожекция се състоя в рамките на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“ във Варна, където бе представен от режисьора Иван Владимиров и сценариста Боян Биолчев.

„Чума“ е и единственото българско заглавие в състезателната програма на кинофестивала „Синелибри“. Голяма част от екипа ще присъства на ексклузивната прожекция на 14 октомври в кино „Люмиер“, София, за която скоро ще бъдат пуснати в продажба ограничен брой билети.

В началото на януари екипът на филма, съвместно с разпространителите от Александра филмс планират турне и предпремиерни прожекции в София и други големи градове в страната. Повече подробности ще бъдат разкрити съвсем скоро.

„Чума“ е свободна интерпретация на разказа „През чумавото“ на Йордан Йовков и засяга вечните теми за семейството, любовта и предателството. Действието се развива в началото на 19 век по време на чумната епидемия по българските земи. Въпреки че пресъздава колоритна атмосферата на отминали времена, филмът се издига над историческия момент и засяга много актуални въпроси, свързани с поведението на индивида и обществото като цяло в една кризисна обстановка.

В актьорския състав участват утвърдени имена, но и нови лица, в чийто талант публиката сама ще се убеди. Екипът на Мирамар филм има опит в откриването на таланти за българската публика и „Чума“ ще е поредното доказателство за това. В главната роля на Чорбаджи Юрдан се превъплъщава магнетичният и многолик Свежен Младенов. Партнират му младите надежди Евелина Бибова, все още ученичка в гимназията и Матей Мичев, студент в НАТФИЗ. В ролите ще видим още Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева и Любомир Бъчваров.

За "Мирамар филм" това е поредна голяма премиера след успешните „ДЗИФТ“, „LOVE.NET” и „ВЕЗДЕСЪЩИЯТ“.