„Фондацията“ закри Аполония 2021 с рок и много емоции

  • Сподели:
„Фондацията“ закри Аполония 2021 с рок и много емоции

Рок групата „Фондацията“ и легендата Момчил Колев сложиха край на 37-ото издание на Фестивала на изкуствата Аполония с магичен концерт. Групата изпълни едни от най-обичаните български класики и кавъри на някои от най-популярните парчета от репертоара на редица български групи. Атмосферата на концерта беше изключително емоционална, а публиката стана свидетел на събирането на един от най-успешните дуети през последните 30 години – Дони и Момчил.

Аполония 2021 бе 37-ото издание на един от най-популярните и мащабни фестивали у нас, като тази година богатата му програма включваше над 50 културни събития. Стотиците хора, посетили Фестивала, успяха да се насладят на редица концерти, театрални представления, българско кино, изложбата на фотографа Димитър Караниколов, Детската Аполония, традиционните срещи със заглавие „Цената на успеха“ и книжната Аполония. 

Наградата на Фондация Аполония – Аполон Токсофорос, беше връчена на откриването на Фестивала на един от най-успешните български ансамбли – Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, който празнува 60 години от създаването си.

„Изключително радостни сме, че и тази година, въпреки всичко, което се случва в света и България, успяхме да празнуваме заедно и да се насладим на пъстрата българска култура. Благодарим на всички артисти, които допринесоха със своя талант и душа за Фестивала и оставиха частица от себе си тук, за всички посетители на Аполония. Благодарим на нашите партньори и вярната ни публика, които за поредна година не пропуснаха да бъдат част от магията на това място.“ – сподели Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония.

Лия Петрова, Людмил Ангелов, Сергей Редкин, Четиримата пианисти, Поли Генова, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени и P.I.F. са само част от звездите, които заблестяха на сцената под открито небе в Созопол. В програмата на Аполония 2021 присъстваха и много кино прожекции на известни български филми като „18% сиво“ на режисьора Виктор Чучков, „Късата клечка“ на режисьора Димитър Петков,  документалният филм „Живот от живота“ на Стефан Командарев, „Като за последно“ на режисьора Ивайло Пенчев и много други. За любителите на театъра Фестивалът предложи  моноспектаклите на Николай Урумов – „Мъжка задушница“, „Караконджул“ с участието на  Валери Йорданов, „Всичко на масата“ с Васил Дуев и „Свободно падащи истории“ на  Мария Касимова-Моасе.

Друг основен акцент в програмата на Фестивала бяха майсторските класове. Георги Господинов направи за първи път клас по творческо писане и представи участниците в него на 5 септември. Александрина Пендачанска за втори път събра клас по оперно пеене. Всички, взели участие в класа на Александрина, имаха възможност да покажат своите  умения на сцената на Аполония в последния ден от Фестивала.

За Аполония:

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.