Форест Уитакър ще получи почетна Златна палма за цялостни постижения на тазгодишния филмов фестивал в Кан

  • Сподели:
Форест Уитакър ще получи почетна Златна палма за цялостни постижения на тазгодишния филмов фестивал в Кан

Носителят на Оскар, американският актьор, режисьор и продуцент Форест Уитакър ще получи почетната Златна палма на церемонията по откриването на 75-то издание на филмовия фестивал в Кан.

Уитакър за първи път присъства в Кан през 1988 г. като звезда от "Птицата" на Клинт Истууд, където печели наградата за най-добър актьор. Оттогава той се завърна на фестивала за "A Rage in Harlem" на Бил Дюк, "Body Snatchers" на Абел Ферара и "Ghost Dog: The Way of the Samurai" на Джим Джармуш.

Той също така е продуцирал заглавията на Кан "Fruitvale Station" на Райън Куглер, "Допинг" от Рик Фамуива, "Песни, които братята ми научиха" на Клое Джао и Кристоф Кастан и ''В името на мира" на Томас Саметин.

"В името на мира", филмът за Южен Судан, продуциран от Уитакър, ще бъде излъчен в раздела "Специални прожекции" в Кан на 18 май.

"Преди тридесет и четири години първото ми посещение в Кан промени живота ми и ме увери, че съм взел правилното решение да се посветя на намирането на свързаност в човечеството чрез правенето на филми. Винаги е привилегия да се връщам на този красив фестивал, за да екранизирам собствените си творби, и да бъда вдъхновен от едни от най-великите световни артисти. Чувствам се невероятно и за мен е огромна чест да бъда част от значимата 75-та годишнина на фестивала", каза Уитакър в изявление.

Тази година филмовият фестивал в Кан ще се проведе от 17 до 28 май.