Фотофабрика с изложби в страната

  • Сподели:
Фотофабрика с изложби в страната

Осмият фотографски фестивал на „Фотофабрика“ тръгва на турне из България с две изложби, които бяха представени в София през април и през май. До края на лятото експозициите „Природата като убежище“ и „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“ ще гостуват във Варна, Габрово, Шумен и Царево.

Фотографската изложба „Природата като убежище“ ще бъде представена във Варна. Тя ще може да се види до 30 юни на оградата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ на ул. „Любен Каравелов“ 1.  В последните месеци, когато пътят навън минава първо през обратен завой навътре в ума ни, „Фотофабрика“ събра за своята ежегодна външна изложба фотографите Димитър Караниколов, Владо Донков и Веселин Атанасов – автори, чиито фокус е именно природата като първоизточник на енергия и сила. Със снимките си те разказват за свободата да пътуват и за потребността да пазим Земята и нейната неземна красота. За тях пътешествията и прелестите на планетата са вдъхновение и предизвикателство, а фотосите им са запечатали уникални моменти от различни кътчета на земното кълбо.

През юли „Природата като убежище“ ще гостува в Шумен, на оградата на Българско национално радио, и в Царево, на оградата на СУ „Никола Йонков Вапцаров“.

Фотоизложбата „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“ ще бъде представена в Габрово, в Дома на хумора и сатирата, ул. „Брянска“ 68. Откриването е на 18 юни от 18:30 часа, а до 30 юли жителите и гостите на града ще могат да разгледат повече от 30 фотографии, разказващи различни истории от ателието на Георги Чапкънов. Автор на снимките е журналистът и фотограф Иван Бакалов, който снима именития ни скулптор в различни периоди в продължение на няколко десетилетия. Бакалов успява да документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков.

„Фотофабрика“ кани всички любители на фотографията да се насладят на красотата на природата през погледите на Димитър Караниколов, Владо Донков и Веселин Атанасов и да „посетят“ ателието на Георги Чапкънов с помощта на снимките на Иван Бакалов.