Фотография за гледане, разбиране и изживяване 

  • Сподели:
Фотография за гледане, разбиране и изживяване 

В рамките на програмата “Гледане с разбиране” Гьоте-институт и фондация “Изкуство - дела и документи” ще предложат турове, лекции, фотографски ателиета за деца и посещения за хора в третата в изложбата на легендарната фотографка Сибиле Бергеман в СГХГ. Тематично за месец март, програмата ще има и специален фокус върху жените във фотографията. 

Гледане с разбиране: Сибиле Бергеман
Образователна програма към изложбата “Сибиле Бергеман. Фотографии” на ifa - Institut für Auslandsbeziehungen в СГХГ,
1.03. – 10.04.2022
Изкуството не е само за гледане, но и за разбиране, изживяване и постоянно преоткриване. Именно това разбиране лежи в основата на медиаторската програма “Гледане с разбиране” на фондация “Изкуство - дела и документи” и Гьоте-институт, която цели да предлага нов тип изживяване и достъп до изкуството. След успешния старт на програмата през 2021 г., сега тя продължава с нова серия от образователни събития - този път в гостуващата изложба “Сибиле Бергеман. Фотографии” на ifa - Insittut für Auslandsbeziehungen, която представя творчеството на една от ключовите фигури на германската фотография.

Изложбата може да бъде видяна в Софийска градска художествена галерия между 1 март и 10 април.
Централно място в програмата “Гледане с разбиране” заемат регулярните турове в изложбата с изкуствоведката Жени Дечева. В тях тя ще запознава публиката с творчеството на Сибиле Бергеман, но и всеки път ще предлага акцент върху различна тема или аспект, застъпени в изложбата - например жените във фотографията, градска среда или фотографския образ на Африка. Програмата ще стартира с тематичен тур за женския поглед във фотографията на 8 март.

Темата за жените във фотографията ще бъде централна и за лекцията на д-р Катерина Гаджева на 16 март в Гьоте-институт. Гаджева е изкуствоведка и една от най-утвърдените изследователки на българската фотография. В лекцията си тя ще изходи от изложбата и творчеството на Сибиле Бергеман, за да направи обзор на женското присъствие във фотографията в България, Германия и по света. 
Програмата “Гледане с разбиране” ще предложи и специални посещения за хора от третата възраст. Именно ангажирането на публика в пенсионна възраст и включването им в културния живот е една от основните мисии на програмата “Гледане с разбиране”. За пенсионери участието е напълно безплатно. Записването е отворено както за отделни лица, така и за организирани групи от пенсионерски клубове и др. 
Особено внимание ще бъде обърнато и на най-младата публика със серия от фотографски ателиета за деца и родители, в които участниците ще могат да се запознаят в детайл с творчеството на Сибиле Бергеман, както и с основи на фотографията и сами да приложат наученото в действие. Водеща на работилниците ще бъде Мария Вълкова - специалист по визуална комуникация и обучител.