Галерия Графикарт ще представи новата самостоятелна изложба „Графика и рисунка“ на Веселин Дамянов-Ves

  • Сподели:
Галерия Графикарт ще представи новата самостоятелна изложба „Графика и рисунка“ на Веселин Дамянов-Ves

До 24 април 2024 г. любителите на графиката ще могат да видят над 30 нови цветни гравюри на Веселин Дамянов-Ves

Вернисаж: 4 април 2024 г., четвъртък, от 17 до 20 часа 

Галерия Графикарт ще представи новата самостоятелна изложба „Графика и рисунка“ на Веселин Дамянов-Ves в периода от 4 април до 24 април 2024 г. Любителите на българското графично изкуство ще могат да видят над 30 от най-новите му цветни гравюри. Ще надникнем в пъстрия свят на Веселин Дамянов - Ves, който чрез експериментирането и смесването на различни графични техники, разказва историята за заобикалящия ни свят, изпълнен с абсурдни ситуации и хора, борещи се да намерят себе си. 
Вернисажът ще се проведе на 4 април 2024 г., четвъртък, от 17 до 20 часа, в галерия Графикарт на ул. Златовръх 50 в столицата. 
Човекът е център на Вселената. От неговото създаване и развитие, той управлява света, променяйки средата около себе си. Човекът е интересно създание, което е обект на изследване от самия него. Всеки от нас се стреми към опознаване на другия и на човешкия индивид като цяло. Човекът се свързва със света чрез предметите, които го заобикалят, както въодушевени, така и неодушевени. Възприятието за човека и предметите около него дават онази гледна точка за заобикалящата го среда, която може да разкрие какъв е човека в неговата същност. 

В настоящата изложба „Графика и рисунка“ на Веселени Дамянов – Ves, както и в цяло му творчество, обекти на изследване са „човеците“, животните и предметите от бита. Той пречупва обекта през резките черти на графичния инструмент. Дава усещане за несъвършенството на човека, за неговата недостатъчност и нужда за развитие. Дава израз на човека, оцеляващ и променян от заобикалящата го среда. В този свят изпълнен с абсурдност, Веселени Дамянов – Ves води разговори със себе си, чрез тези изкривени лица под натиска на съвременния свят. Често в неговите творби виждаме само човешки глави или форми, наподобяващи човешки глави, поставени върху предмети приличащи на кутии или просто разхвърлени в някой край на графичния лист. Интересен прочит за излизане от рамките „out of the box“, в които сме затворени или просто захвърлени в пространството на света, нефункционални. 
Интересен избор на подход към изображението в новите творби на Веселин Дамянов, е че дават усещане за разпад - все едно човекът е създаден от различни части, които не съвпадат и трябва да погледнеш цялостното изображение, за да видиш как изглежда графичната творба.  

Черно бели графични изображения с цветни петна и елементи дават на зрителя една гледна точка за същността на хората. В основата си ние сме едни и същи, но нашите особености на характера ни дават цвят и изразност в света. Така и „човеците“ на бат Вес (както го знаят в средите на изкуството) показват своите характеропатии с някой друг цвят. Цветовете са ярки като червено, жълто, зелено, синьо. Всеки един от тях може да се определи като различна черта на характера. Забелязва се и наивистичен, чисто първичен израз в изобразяването на човека. 
Хората сме създадени от различности и за да открием същността си в едно цяло трябва да извървим дълъг път, да преживеем моменти, за да успеем да се изградим и да изглеждаме като едно цяло. Тази изложба показва точно това, нашите различни неперфектни лица, които нямат претенция за завършеност, но дават заявка за цялост. Поставени в този свят на гротеска самите ние, за да оцелеем, не трябва да се приемаме на сериозно. 
 
Веселин Дамянов-Ves е член на кръга „Графикарт“ от самото му създаване през 2019 г. Това е неформално творческо обединени на петима творци, което през последните години отстоява мястото на графиката на съвременната художествена сцена. Членове на кръга „Графикарт“ са още Емануела Ковач, Васил Колев - Vassillo, Людмил Георгиев и Бранко Николов. 

За Веселин Дамянов – Ves (http://veselindamyanov-ves.blogspot.com):
Роден e на 30 май 1977 г. в Сливен. През 1996 г. завършва средно художествено училище по приложни изкуства „Димитър Добрович” в Сливен със специалност „Плакат”. През 2002 г. завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет (ВТУ) „Свети Свети Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а през 2004 г. получава магистърска степен със специалност „Живопис“ отново във ВТУ. 
Член е на СБХ от 2004 година. 

През 2014 г. специализира в Сите Интернасионал Дез-Арт Париж, Франция.
Има над 20 самостоятелни изложби, участва в над 300 международни и национални изложби, конкурси и биеналета, където печели повече от 80 награди. Повече от 20 от тях са първи награди. 
Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в повечето европейски страни, както и в  Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други. 
Веселин Дамянов – Ves е автор със разнообразни търсения в областта на печатната графика, екслибриса, артистичната рисунка, колажа, карикатурата и живописта.
Активен визуален артист и преподавател по изобразително изкуство.
Живее и работи в Сливен.

Галерията Графикарт създадена през 2018 г. като пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което се показват творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци. Арт пространството е създадено от Людмил Георгиев, известен български график и меценат, и неговата половинка в живота Мариела Гачевска. От откриването на галерията до сега в залите на Графикарт са показвани картини на доста именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян, Милена Максимович и Симонида Радонич, Юлий Минчев, Владимир Чукич и много други. 
Галерия Графикарт  е част от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ”, основано през 2007 г., в които основни действащи лица са именно Людмил Георгиев и Мариела Гачевска. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика – класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката. Тази година беше проведен IV Национален конкурс.