Галерия Ларго представя ''Забравени пейзажи'' изложба живопис на Милчо Талев

  • Сподели:
Галерия Ларго представя ''Забравени пейзажи'' изложба живопис на Милчо Талев

25 април – 16 май 2024 
Откриване – четвъртък, 25 април 2024 г., 18:30 часа  

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев. Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. 

За творчеството на художника проф. д-р Иван Маразов казва: „При Милчо Талев живописната амалгама не се „излива“, а се гради. Затова и композицията на картината винаги е строга, да не кажа – сурова. Но геометричната логика в организацията на платното не нарушава усещането за органичен пулс в ритъма на цветовите петна - форми. Никак не е лесно да се постигне този ефект на вътрешно противопоставяне между рационалното и чувственото, между закономерното и случайното. Борбата между тези опозиции извиква образи, създава фабула, което придава качеството „фигуралност“ на тези иначе нефигурални картини.“

В настоящата изложба публиката ще се наслади на една колекция от абстрактни пейзажи, създадени с изчистена, мека, пастелна палитра. Темите гравитират около заобикалящите ни пространства, около средата, в която съществуваме. Тази среда, физически зрима и пластична, в същия момент е ефирна, витаеща, неуловима. Пейзажите, които ще открием в картините на Талев, са само на пръв поглед пейзажи. Всъщност това са състояния - на покой, на забрава, на носталгия, на съзерцание, на вглъбяване в себе си. Това е може би най-характерното за картините на бургаския художник, че те са като едно откровение, една история, разказана шепнешком - историята на пейзажите, забравени някъде в тайните кътчета на нашите души. 

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 25 април 2024 от 18:30 часа в салона на галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com. 

Милчо Талев е роден през 1958 год. Завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – специалност  графика при проф. Иван Маринов. Участва в много национални и международни изложби и е носител на отличия и награди от тях. Участва в представителни изложби на съвременно българско изкуство – Лисабон, Брюксел (Европейски парламент), Берн, Гданск  и др. Има над 50 самостоятелни изложби, повечето от които в Швейцария, Чехия, Германия, Италия. Някои от неговите картини се намират в Националната художествена галерия – София, в ГХГ в Плевен, Смолян, Разград, Търговище, Бургас, както и в галерии и частни колекции в Швеция, Холандия, Германия, Португалия, Гърция, Австрия, Швейцария, Англия, Франция, САЩ, Израел и др. Милчо Талев е директор на Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие  и Председател на НЧ „Просвета 1888“.