Гледане с разбиране: Кристо и Жан-Клод

  • Сподели:
Гледане с разбиране: Кристо и Жан-Клод

През септември 2021 г. целият свят насочва поглед към Париж и сбъднатата мечта Кристо и Жан-Клод за „Опакованата Триумфална арка“. Паралелно София почита двамата художници и творчеството им чрез серия от събития, организирани от Столична община. Наред с изложбата с фотографии на Волфганг Фолц „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ в СГХГ, изложбите на открито и редица лекции и издания, Столична община ще предложи и съпътстваща културно-образователна програма, организирана от фондация „Изкуство – дела и документи“ и Гьоте-инсттут.

„Гледане с разбиране“ е серия от събития за широка аудитория и представители на различни поколения. Целта на програмата е да скъси дистанцията с публиката, да представи на достъпен език и да отвори диалог с посетителите за творчеството на Кристо и Жан-Клод и връзката им с България. Чрез серия от турове, работилници и аудио-разходки програмата цели да предложи нов тип изживяване на изкуството на Кристо и Жан-Клод.

В няколко съботи през октомври и ноември ще се проведат турове в изложбата с младата изкуствоведка Жени Дечева. Разходките ще бъдат възможност не само за посещение в изложбата и за научаване на нещо ново, но и повод за среща и обсъждане на работата на Кристо и Жан-Клод.

Специални тематични посещения се планират за хора в пенсионна възраст. С това програмата цели да направи музея едно по-достъпно място за всички възрасти и да отвори диалог за съвременното изкуство между хора от различни поколения.

Паралелно в съботите ще се провеждат и архитектурни работилници за деца и възрастни, организирани от Детска архитектурна работилница – София. В тях най-малките участници и любитепи на изкуството ще могат да се запознаят и вникнат в творчеството на Кристо и Жан-Клод като сами гледат, опаковат и разсъждават за тялото, архитектурата и значението на изкуството днес.

За финал „Гледане с разбиране“ ще направи премиера на пиесата „Опакован аудиогид“, създадена специално за повода от двамата млади драматурзи Мартина Новакова (България/Испания) и Мигел Валентин (Испания). Пиесата „Опакован аудиогид“ заживява свой живот под формата на пърформанс разходка в изложбата в СГХГ и наоколо. Експерименталното представление под режисурата на Василена Радева е на границата между визуалното, театрланото и документалното и предлага нов тип съпреживяване на изкуството.

Освен на темата за образованието Гьоте-институт обръща внимание и на историческия аспект и един от емблематичните проекти на Кристо и Жан-Клод – опаковането на Райхстага. Във филмовата програма посетителите на изложбата в СГХГ ще могат да гледат и филма „На германския народ“ (1996), в който режисьорите Йорг Даниел Хисен и Вилфрам Хисен проследяват историята на знаковия проект и неговото значение за наскоро обединена Германия.

 

ГРАФИК НА СЪБИТИЯТА

Септември-ноември 2021 г.

Задължителна предварителна регистрация

 

Детски архитектурни работилници

За деца между 6 и 12 г.

Със задължително предварително записване на arch4children@gmail.com

 

02.10., 11:00-13:00 ч.  – „Триумфалната арка“ – за закрито

09.10., 11:00-13:00 ч.  – „Архитектурна гимнастика“ – на открито – ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ

23.10., 11:00-13:00 ч.  - „Триизмерни структури малки“ – на закрито

06.11., 11:00-13:00 ч.  - „Триизмерни структури в реален мащаб“ – на открито – ЗА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ

 

„Гледане с разбиране“ е дългосрочна инициатива на фондация „Изкуство – дела и документи“ за медиация в сферата на съвременното изкуство, включваща разработване и организация на образователни програми като изложбени турове, работилници, лекции, изложбен дизайн и експериментални формати. Настоящата Културно-образователна програма е част от проекта на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“. Партньори: Детска архитектурна работилница и Гьоте-институт България.