„Госпожо Архитект“ — представяне на книжка, посветена на първите български архитектки

  • Сподели:
„Госпожо Архитект“ — представяне на книжка, посветена на първите български архитектки

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ отправят покана за представянето на книжката „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,“.

29 март, сряда, 18:30 часа, Голяма зала, Гьоте-институт България

Участници: Васил Макаринов, Теодор Караколев, д-р арх. Любинка Стоилова и д-р арх. Анета Василева

Книжката събира на едно място ценна биографична и илюстративна информация за първите български архитектки, припомня широко известни факти, но и откроява нови важни детайли от културната ни история. Тя съдържа текстове, които са следствие от проучванията на екипа на фондация „Български архитектурен модернизъм“ през последните 10 години, както в България, така и в множество архиви в Германия. В изданието има и новооткрити визуални материали, които допълват опита за осветляване на тази част от културната ни памет.

Идеята е да се събере на едно място в синтезирана форма, информация, която е разпръсната между различни издания, книги и албуми, документи, архиви и институции, а там където има липсващи данни да се поведе интереса на читателя към “археологическо” търсене и попълване.

В деня на събитието със специалните ни гости ще поговорим и за необходимостта от издания, посветени на история на архитектурата, процеса по нейното съставяне и трудностите при изследването ѝ, свързани със събирането на материали, липсата на документи, историографски данни, достъп до автентична информация и изгубени институционални и семейни архиви. Ще поговорим за познаването на архитектурната история като път към нейното съхраняване и автентично възстановяване.

Жените навлизат в българската архитектура рано и смело още през първата половина на 20 век. Важна роля в този процес имат двете Балкански и Първата световна войни – именно тогава много дами за пръв път заминават в чужбина, за да получат своето архитектурно образование. Дотогава архитектурата у нас е доминирана изцяло от мъже. Подобна е ситуацията в целия свят – единици са жените, които са успели да направят кариера в тази строго консервативна сфера. Също така в този период архитектурата изцяло се променя с навлизането на нови архитектурни идеи, концепции, материали, конструкции – така въпреки трудностите и пречките от различен характер жените творят наравно и често съвместно със своите колеги мъже и създават също толкова интересни, оригинални и качествени сгради, които и днес красят нашите градове и села.

Книжката „Госпожо архитект,“ е следствие от едноименната изложба, представена първо на софийска публика през юли месец 2022 година в Градската градина пред Народния театър. Тя представи двадесет любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста. Първата част се фокусира върху германската реалност, а втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“.

Тази година изложбата тръгва на своеобразно турне из страната в сгради, проектирани от архитектки. През април ще е в Бургас, през май – в Казанлък, а през есента – в Пловдив. След това ще бъде представена и в други градове.