Гьоте-институт представя най-съвременните изследвания в Германия, поднесени на младите хора в интерактивна пътуваща изложба

  • Сподели:
Гьоте-институт представя най-съвременните изследвания в Германия, поднесени на младите хора в интерактивна пътуваща изложба

В рамките на 10 дни в Гьоте-институт България ще гостува изложбата "Вселена. Човек. Интелект.", посветена на най-модерните изследвания в Германия. Фотографиите, филмите и изследователските проекти, част от интерактивната инициатива, разказват за великите загадки на човечеството, за постиженията на научното мислене и стимулират размисъл по научно и социално значими теми.

Заповядайте за откриването на събитието на 21-ви февруари, вторник, от 18:30 часа в сградата на института, когато ще бъде представена и онлайн лекция на проф. Сами Соланки.
 
Проектът е съвместна колаборация с Дружеството "Макс Планк", чиито резултати от изследвания са показани в изложбата, както и настоящи и бъдещи изследователски проекти от Германия. В рамките на изложбата са поставени големите въпроси, които ни вълнуват като хора на Земята, и на които все още се опитваме да отговорим. Съдържанието цели да достигне до най-младите приятели на немскоезичната култура и да стимулира любопитство към различни научни области и изследвания, обвързани с петте теми на изложбата: Вселена | Човешка история | Мозък | Антропоцен | Изкуствен интелект.

Във всеки модул има елементи за онагледяване: например монитор за "фейсморфинг", въздушна обвивка, показваща разстоянията в пространството, или рафтове с буркани с различно съдържание, подобни на лаборатория, посветена на въздействието на човешките дейности върху околната среда. Специални инсталации позволяват на посетителите да изпитат различни емоции под въздействието на музика или да си взаимодействат с робот. Посетителите имат достъп и до допълнителни материали под формата на видеоклипове, галерии със снимки или подкастове чрез сканиране на QR-кодове. Съдържанието на изложбата е предназначено за млади хора, изучаващи немски език.

Откриващата лекция на проф. Сами Соланки, директор на Департамента по физика на Слънцето и хелиосферата в Института "Макс Планк" в Гьотинген ще бъде на аглийски език. Неговият проект "Solar Orbiter" също е представен в изложбата в раздела "Безкрайни светове - Вселената".

Вселена - безкрайни пространства
Вселената вълнува хората от край време и то по целия свят. Колко е голяма вселената? Как се е появила? Има ли живот някъде там?

Човешката история - Как започна всичко - Пътят на Homo sapiens
Произходът на човечеството се крие в Африка. Преди повече от 1,5 милиона години Homo erectus се разпространява оттам в Европа и Азия. От този прародител произлиза Homo sapiens - наричан още съвременен човек, както и неговите близки роднини - неандерталският и денисовският човек.

Мозъкът - светът в главата ни 
Дишането, говоренето, ходенето, смехът, вземането на решения - всичко започва в главата. Мозъкът ни определя възприятията, действията, мислите и чувствата и дори характера ни. Какво се случва, когато спим, чувстваме, учим, забравяме?

Антропоцен - свят, създаден от човека?
Хората променят средата си. Днес те са определящ фактор за цялата земна система - от изменението на климата до биоразнообразието. Но дали това е достатъчно, за да говорим за "човешка епоха", антропоцен (от старогръцки ánthropos - човек)?

Изкуственият интелект - наука или фантастика?
Терминът "изкуствен интелект" (ИИ) е използван официално за първи път през 1955 г. във връзка с конференция, на която например са представени първите програми, които могат да играят шах. 40 години по-късно шахматният компютър Deep Blue побеждава световния шампион Гари Каспаров. Но какво изобщо е ИИ? Как се появява?

Време за посещение на училищни класове:
Училищните класове могат да се записват за дните от понеделник до петък за следните часове:
09:30 - 12:30 ч. и 13:30 - 16:30 ч.
Посещението на изложбата е с продължителност 60 минути.

Целева група: ученици на възраст 13-18 години  

Откриване: 21.02., вторник, 18:30 ч. 
Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София