High View Inspiration: Магдалена Янтахтова от Spectre of Sanity

  • Сподели:
High View Inspiration:  Магдалена Янтахтова от Spectre of Sanity

Родната съвременна метъл сцена става все по-разпознаваема и представителите й набират широка популярност. За много от хората, които не са запознати изцяло с този жанр, е характерно да смятат, че основните му създатели и привърженици спадат към силния пол.

Но идва момент, в който всяко клише трябва да бъде разбито. Представяме ви една млада дама, която определено знае как да изразява себе си посредством тежката музика - Магдалена Янтахтова, вокалистката и китаристката на обещаващата банда Spectre of Sanity.

Ето какво сподели тя пред HighViewArt.com:

Винаги ли си искала да се занимаваш с музика?

В интерес на истината, да. Още от съвсем малка обичам да пея и да слушам музика, което в последствие се превърна в напълно съзнателно желание да се развивам в тази посока.

Учила си в Музикалната Академия. Разкажи ни малко повече за обучението си там?

Беше доста полезен опит. Най-ценното беше, че срещнах много хора, които свирят на различни инструменти и слушат различна музика. Смятам, че това доста обогати познанията ми за музиката като цяло.

Също така предмети като хармония и пиано ми помогнаха в последствие да композирам по-добра музика и да имам по-цялостно усещане за музиката, и да не бъда съсредоточена само в моя инструмент - китарата.

Като какъв човек се определяш?

Като всеки човек си имам добрите и лошите страни. В добрите мога да спомена, че съм доста упорита и работлива, а в лошите, че често съм твърде емоционална и понякога припряна за нещата, които много искам да се получат – като например да запишем ново парче – доста тормозя момчетата.

Когато не си на сцена, кои са местата, които обичаш на посещаваш?

Обичам да пътувам и да виждам нови места, също така обичам и домашния уют.

Какви са предизвикателствата да си част от банда, в която преобладава "силният пол"?

В музикалните си проекти съм работила предимно с противоположния пол и за мен не е нищо ново или предизвикателно.

Даже винаги съм предпочитала да работя с мъже. Веднъж пробвах да съм за малко част от чисто женска група и не издържах много, имаше твърде много драма и разговори за грим и прически ... просто не е моето нещо.

Разкажи ни някой вълнуващ и интересен момент от участие и репетиция.

Спомням си за един технически гаф от първото ни свирене на живо. Тогава много се притеснихме, а сега по-скоро ни е забавно като се сетим. Заради не добре вкаран кабел, изкарахме към публиката канала, на който ни беше клик трака.

Имаш ли сценична треска и ако да, как я преодоляваш?

Винаги има тръпка/треска преди концерт. Това, което правя, за да я намаля поне частично е да се подготвя възможно най-добре. Много репетиции, свирене и пеене, за да може дори когато има притеснение, автопилотът да си върши работата.

Кои са изпълнителите/групите, които по някакъв начин са те вдъхновили и са ти повлияли да поемеш по пътя на музиката?

Първите ми вдъхновители бяха Limp Bizkit, Linkin Park и Rammstein. В течение на годините музикалните ми вкусове се развиваха и ми влияеха групи като Meshuggah, Textures, Volumes, Intervals. В момента много слушам Northlane, Monuments, Vola, както и други по-леки проекти като Dead Letter Circus, Skyharbour, Widek и др.

Наскоро излезе новото видео на Spectre of Sanity. Какви са следващите проекти, по които работите и кога можем да ги видим в действие?

В момента работим усилено по акустична версия на старо парче, както и по чисто ново парче. Надяваме се съвсем скоро да можем да ги споделим с вас.

Случвало ли ти се е да изпаднеш в творческа или друг тип криза и как си успявала да я преодолееш?

Да, изпадала съм и в творчески, и в личностни кризи, както предполагам на всеки се е случвало. Преодолявала съм ги с това, че не съм се отказвала. Понякога може да е много трудно и то за много дълго време, но само и единствено упоритостта може да доведе до положителен завършек.

Как се намира балансът между сигурността и преследването на мечтите? Има ли такъв, според теб, сред младите родни музиканти?

Предполагам всеки намира баланса за себе си. Аз лично в един момент оставих музиката за занимание в свободното си време и си намерих стабилна работа. За съжаление реалността е такава, че няма как да се занимаваш само с музика и да имаш стабилност, поне това е моят опит и мнение.

От една страна е тъжно, защото нямам времето, което бих искала да имам за музика, от друга страна винаги когато имам го използвам както искам и си правя моите неща. Нямам шеф, който да ме ограничава, както би било, ако е стандартна работа.

Откривала ли си приятели сред феновете и каква е предпоставката човек един ден да се превърне в добър приятел?

Повечето ни приятели са ни и фенове, както и повечето ни фенове са ни и приятели. Нещата вървят ръка за ръка.

Пожелай нещо на читателите ни.

Пожелавам им на първо място много здраве! Нека подкрепят любимите си групи, било то родни или не. Искрено се надявам 2021 година да е изпълнена с много повече концерти и събития, на които да се радват всички.