How to make it in America

  • Сподели:
How to make it in America

Едва ли когато преди 12 години българският художник Хубен Черкелов заминава за Америка си е представял, че днес ще притежава ателие в Мидтаун Манхатън в Ню Йорк, само на 15 минути от Times Square. Eдва ли си е представял и че ще се превърне във важен фактор на американския арт пазар и топ колекционери от цял свят ще се избиват за негови творби...

През лятото на 2000 г. Хубен Черкелов, съосновател на провокативната софийска галерия XXL, заминава за страната на неограничените възможности. Няма нито цент в джоба си, но за сметка на това има таланта и самочувствието си. Има и амбицията да създаде собствен стил, с който да се утвърди на огромния свободен американски пазар за изкуство, който в България тогава, а и до днес, липсва. Няма мобилен телефон и затова използва улични срещу монети от 25 цента. Започва да разглежда изображенията от различните щати върху монетите и те се превръщат в негово вдъхновение. Работи в ресторант, продава билети, кара такси и така се учи да комуникира с американците и да разбере какво търсят те, от какво имат нужда. В свободното си време прави рисунки и скици и малко по малко изгражда новия си стил. Започва да интерпретира парите и паричните знаци като сюжети, като същевременно много ясно осъзнава, че не е открил топлата вода, защото други преди него са интерпретирали същата тема (виж статията „Money in art. Money as art“).

Хубен Черкелов изгражда свой собствен, оригинален стил, с който дава на американеца това, от което има нужда - достъпни и разпознаваеми образи, поднесени чрез лесни за възприемане изразни средства. Черкелов не се задълбочава излишно в личния си свят и във въображаемите образи, които той ражда, а се стреми да избира от набора от образи на модерния средностатистически човек. За картините си използва детайли от изображенията на монети и банкноти от различни държави, които пренася в уголемен мащаб върху платна. Съчетава акрилни бои и цветно фолио, напомнящо холограмните знаци върху банкнотите и кредитните карти. Това фолио отправя към секюрити кодовете и прави картината оригинална и трудна за фалшифициране.

Фактът, че парите и паричните знаци са общодостъпно средство за комуникация предопределя успеха на стила на Черкелов. Неговите картини „говорят“ на човешки език и затова достигат лесно до публиката, общуват с нея и провокират реакции. А на всичко отгоре са и търсени от колекционери от цял свят, които са готови да дадат сериозни суми като 35 000 долара например.

Освен с акрилни бои и фолио, художникът работи и в друга техника. Прави големи, релефни платна, с множество слоеве маслена боя, напластени един върху друг. Толкова слоеве, колкото платното може да понесе. Тези творби са реакцията му към американския максимализъм. В Америка всичко е по много, всичко е по-голямо и по-пищно. Такива са и тези картини на Черкелов. Напластяването на боите внася особен ефект в творбата - въображението ни е предизвикано да гадае, светлината се пречупва, а очите винаги могат да открият нещо ново и различно в изображението, поглеждайки картината от друг ъгъл или на друга светлина.

Ателие в Манхатън, собствен стил, подобаващо място на огромния американски пазар, постоянни купувачи, млада американска съпруга. Изглежда, че Хубен Черкелов е постигнал онова, към което мнозина се стремят - американската мечта. Страната на неограничените възможности наистина сбъдва мечти. Поне за Черкелов е така. Тя му дава шанса да бъде свободен артист и да се издържа от изкуството си, както и да създаде свой собствен стил, с който да намери място сред над 25-те хиляди професионални художници от различни държави, които се борят за дял от златната ябълка - американския пазар.

Казват, че балансът е ключов елемент на щастливия живот и устойчивия бизнес. Хубен Черкелов е успял да намери своя баланс: между доброто изкуство и добрия бизнес. И то именно в държава като Америка, където всеки се опитва да пробие и да бъде успешен, и едновременно с това да запази баланса в живота си. И ако в Америка Черкелов донякъде е trend follower, то тук в България той си е истински trend creator. Не само защото популяризира един нов за България тип изкуство, но и защото успя да наложи американския начин на творческо мислене и нагласа към творенето и творбата като цяло. И ако за някои това го прави „откровено комерсиален художник“, то за мен той просто е в крак с времето. Защото от гледна точка на ХХI век, в който лесно достъпните образи, лозунги, идеи и продукти ръководят света, думата „комерсиален“ отдавна е изгубила негативния си смисъл на money maker и се е превърнала в еквивалент на успешна личност.

Изглежда Хубен Черкелов има всичко или както биха казали американците: He has it all!

Снимки: http://www.houbenrt.com/http://www.vogue.it

How to make it in America
Хубен Черкелов, Снимка: Lorenzo Bringheli за Vogue Italia
How to make it in America
$1, G.Washington (САЩ), фолио и акрилни бои върху платно
How to make it in America
$2 (САЩ), фолио и акрилни бои върху платно
How to make it in America
5 евро, фолио и акрилни бои върху платно
How to make it in America
100 лева, Колелото на живота от Захарий Зограф (България), маслени бои
How to make it in America
20 стотинки, Мадарският конник (България), маслени бои върху платно
How to make it in America
100 франка, Конго (Белгия), маслено бои върху платно
How to make it in America
$10, Conway Bank Massachusetts, от 1854 г.(САЩ), маслени бои върху платно
How to make it in America
5 юан (Китай), фолио и акрилни бои върху платно
How to make it in America
10 юан (Китай), маслени бои върху платно