Художникът Калас Либфрид с изложба в Гьоте-институт

  • Сподели:
Художникът Калас Либфрид с изложба в Гьоте-институт

Гьоте-институт традиционно подкрепя млади, независими художници. Така, годишната изложба „Арт старт“ през 2019 г. става повод германският художник Калас Либфрид, роден в Свищов с името Калоян Любомиров, да се завърне за първо професионално участие в България. Следва номинация за БАЗА през 2020 г. и сега естественото продължение е първата му самостоятелна изложба у нас – „Ню ейдж Балкан“, която бе открита на 28 септември в Гьоте-институт.

Либфрид присъства убедително на сцената за ново изкуство в Мюнхен – работите му са представяли институции като Lenbachhaus, Haus der Kunst Мюнхен и Kunstverein, а през 2019 г. е носител на наградата за изкуство на Бавария. Неговите интердисциплинарни творби включват скулптури, обекти, саунд-арт композиции и пърформанси. Следва скулптура и нови медии в Академията за изящни изкуства в Мюнхен и философия в университета Лудвиг Максимилиан.

Изложбата „Ню ейдж Балкан“ комбинира интереса и опита му в звуковата скулптура и инсталацията. Тематично той се занимава с ню ейдж философиите, които днес в едно консуматорско общество се превръщат в инструмент на wellness и sеlf-awareness културата.

 

Повече за изложбата:

С изложбата си в Гьоте-институт той създава медитативна среда, в която ню ейдж философията среща съвременната лайфстайл култура.

Днес можем да се доближим до природата и да постигнем душевен мир и без разходка до Рилските езера, докато удобно стоим на дивана вкъщи или на две крачки до най-близкото спа студио в Манастирски ливади. Производството прави всичко възможно и достъпно – всеки природен обект, всяка мечта могат да се превърнат в пластмасова реалност.  

В инсталацията си Либфрид представя серия от реди мейд обекти, живописни платна и звукова композиция, които размиват границата между природно и човешко, между естествено и произведено. Ромонът на водата се прелива в електрически шум, а небето се разстила по стените на галерията.

Така Либфрид създава мистериозна среда, която прелъстява със своето обещание за спиритуално и медиативно изживяване. Когато вече сме се отпуснали, доверили се на символните образи на ню ейдж философията (портрет на Петър Дънов, музиката на Симо Лазаров), започва да се прокрадва съмнението. Бутафорията на природните обекти, деконструирането на звука неизменно водят до осъзнаването на лайфстайл кича и абсурда на консуматорската култура, обсебена от идеята за природа. Не истинската, разбира се, а пластмасовата декоративна реплика, задоволяваща нуждите ни на потребители.

 

КАЛАС ЛИБФРИД е роден през 1989 година в град Свищов, живее и работи в Мюнхен, Германия.  Централни за неговите инсталации и пърформанси са заниманието със скулптурния обществено-политически потенциал на звука. Либфрид е съ-основател и куратор на независимото пространство за изкуство „Rosa Stern Space“ и основате на „PARA“ (Non-Label-Organisation für Klang).

Творбите му са представяни в самостоятелни изложби в редица пространства, сред които Гьоте-институт Париж (2021), Nir Altman Galerie (2019), както и в групови изложби в Lenbachhaus Мюнхен, Софийска градска галерия, фондация „Онасис“ Атина (2020); Haus der Kunst Мюнхен (2019); Kunstverein Мюнхен.

Отличия: проектно финансиране от фондация Kunstfonds (2020), Награда за изкуство на Бавария (2019), Награда на фондация „Ервин и Гизела Щайнер“ (2019).