И Оскарът отива при...

  • Сподели:
И Оскарът отива при...

На 24 февруари се сътояха 85-годишните награди Оскар в Долби тиатър.Тази година водещ беше създателят на „Семейният тип”, „Американски татко”, озвучителят на мечето Тед от „Тед” – Сет Макфарлан. Отзивите за комика като водещ са противоречиви. Имаше няколко малко по-груби и по-сексистки изказвания от негова страна, които внесоха разнообразие още от самото начало на церемонията. Но да оставим Сет на страна.

Миналата неделя бяха последните и закриващи за тази година филмови награди. Те бяха очаквани в продължение на година от режисьорите, продуцентите, актрисите и актьорите, за да има отново победители и победени (както пяха накрая на церемонията Сет Макфарлан и Кристин Ченоует).
    
Но да се насочим към наградените. Тази година с най-много статуетки – четири, си отиде „Животът на Пи” на режисьора Анг Лий. Сред тях беше  тази за най-добър режисьор за Лий. За него това е вторият Оскар след този за режисура за „Планината Броукбек”.

Все пак големият победител остана „Арго”. Той победи в категорията за най-добър филм. Бен Афлек, който нямаше номинация за режисура, все пак спечели и се изкачи на сцената като продуцент, където взе наградата заедно с другите в тази категория – Джордж Клуни и Грант Хеслов. Филмът бе отличен още за най-добър монтаж и най-добър адаптиран сценарии.

Мюзикълът на Том Хупър – „Клетниците” също беше сред победителите. Получи три Оскара, сред които този на Ан Хатауей за най-добра поддържаща актриса.

Джанго без окови” взе две награди – за поддържаща роля на Кристоф Валц и за най-добър оригинален сценарии за Тарантино.

Независимият филм на Дейвид О’Ръсел „Наръчник на оптимиста” бе отличен с Оскар за главна женска роля за Дженифър Лоурънс.

Филмът на Катрин Бигалоу „Враг номер едно” за залавянето на Осама Бин Ладен взе награда за най-добър звук. Именно в тази категория се случи нещо интересно. Имаше равен брой гласове за два филма едновременно – за „Враг номер едно” и за „007 Кординати: Скайфол” (нещо, което се случва за шести път в историята на наградите на Академията).

Абсолютно заслужено за най-добри костюми спечели „Анна Каренина”, а за най-добър чуждестранен филм бе отличен „Любов” на Михаел Ханеке.
    
Оскарите и тази година бяха колоритни и то не само заради костюмите на звездите. Шегите на Сет Марфарлан още имат отглас в интернет. Грубото прекъсване на речта на Бил Уестенхоуфър с музката от „Челюсти” при получване на Оскара за най-добри визуални ефекти за „Животът на Пи”, също не остана незабелязана. Пламенната реч на Бен Афлек при наградата му за най-добър филм, падането на Дженифър Лоурънс по стълбите, отивайки към своя Оскар, музикалната тематика – това са само част от събитията на 85-те  награди на Академията.
    
Сега остава да очакваме следващите 86-ти Оскари и филмите, които ще гледаме през 2013 г., които впоследствие ще станат победители и победени през 2014.

И Оскарът отива при...
Четирима от големите победители на тазгодишните Оскари - Даниел Дей-Луис, Дженифър Лоурънс, Ан Хатауей и Кристоф Уолтц. Снимка: http://www.businessinsider.com/
И Оскарът отива при...
Бен Афлек получи Оскар за най-добър филм - "Арго". Снимка: http://www.nationalpost.com
И Оскарът отива при...
Даниел Дей-Луис с Оскар за най-добра мъжка роля за "Линкълн". Снимка: http://www.telegraph.co.uk
И Оскарът отива при...
Снимка: http://www.oneclickroot.com
И Оскарът отива при...
И Оскарът отива при...