Ичеон - керамична традиция и шедьоври със сърце

  • Сподели:
Ичеон - керамична традиция и шедьоври със сърце

Град Ичеон се намира на един час път от столицата на Южна Корея Сеул и в него живеят 200 000 души. Той е част от мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО, в която членуват градове от цял свят, развиващи занаятите и народното изкуство.

С какво е специален този град и защо избрах да ви представя точно него? Градът впечатлява с 5000 годишна традиция при изработването на керамика. Той е известен днес като основна туристическа дестинация, когато става въпрос за керамична култура. В него има около 80 керамични фабрики, в които изделията се изработват ръчно, по начина, по който са работили древните майстори преди хиляди години.

При създаването на вази, съдове и фигури всеки от известните местни грънчари борави със своя специфична техника. Хипнотизиращо е да се гледа как с лекота и отработени движения под ръцете на творците се раждат уникални шедьоври. Те миксират бои и инструменти с впечатляваща бързина и след минути концентрирана обработка от безформената глина се появява форма, керамична дантела с прецизна орнаментика или фин рисунък.

Създаденото от майсторите на Ичеон носи живот и притежава свой специфичен характер. То има душа и няма как да остане незабелязано.

Успокоително е да се знае, че в днешния технологичен и обсебен от еднообразието свят все още има няколко острова на оригиналност. Те са запазили автономност и не унищожават красотата, а я пресъздават, предават и обогатяват. Такъв в моите очи е Ичеон с неговите креативни майстори.

Любопитен факт е, че българският художник Румен Димитров – Попа от великотърновската арт група "Дупини" е обявен за почетен гражданин на град Ичеон. Титлата си нашенецът получава през 2012 г., когато взема участие в симпозиум по скулптура в града, провеждан ежегодно под егидата на ЮНЕСКО.

Ичеон - керамична традиция и шедьоври със сърце