Илюзорният свят на Стефан Хаджи-Николов  е изпълнен с надежда

  • Сподели:
Илюзорният свят на Стефан Хаджи-Николов  е изпълнен с надежда

Изложба живопис на Стефан Хаджи-Николов

Откриване – 18.30 часа   17.08./ сряда /2022 г.

Ефирни, преливащи свободно един  в друг цветни  облаци, изграждат фантастични композиции. С поредната си изложба Стефан Хаджи-Николов отново ни приобщава към своя красив, изразен свят. Неговите живописни мандали приканват към съзерцание и смирение.

И тогава отпуснатите ни сетива могат свободно да направят своите връзки, да „разчетат" ненатрапчивия алгоритъм, създаващ нова вселена от  усещания. Тя е далеч от стресиращия медиен поток, от напрежението на ежедневието.

Тя е живителен калейдоскоп, завихрящ плавно потоци светлина, пронизани от разноцветната палитра на авторовото цветоусещане. Танцуващите цветни петна се докосват нежно, преливат едно в друго или мощно избухват в колоритен фойерверк.

Илюзорният свят на Снефан Хаджи-Николов  е изпълнен с надежда. Той не сгъстява боите, не тушира мрака. Живописта на художника винаги е ориентирана към светлината,  ефектно разграждана и живописно миксвана по типично и разпознаваемо негов си начин.

Години наред той експериментира върху възможностите да получи точно тази свободна осезаемост и въздушна лекота. Неговите пейзажи на душата са освобождаване, живителна глътка и празник за сетивата.

От 01 септември галерия „Арт Маркони" ще представи Стефан Хаджи-Николов в зала „Тихото гнездо" в Двореца Балчик. За това гостуване той е подготвил девет картини, в които главен персонаж е кралица Мария. Със своят неподражаем стил той връща спомените ни към тази невероятна личност, обгръщайки я с красота и виталност.

Стефан Хаджи-Николов е роден 1955 г в Скопие, Северна Македония.

Завършва Академия за подготовка на преподаватели по живопис 1975 г в Скопие. Член на Съюза на  художниците на Македония от 1984 г. Цени българската живописна школа и не пропуска възможността да представя свои изложби в България /София, Пловдив и най-вече Варна/. Последните пет години, ежегодно гостува в галерия „Арт Маркони".

Носител е на над 15 престижни, национални и международни награди, като най-ценното признание за него са: 2015 г-  Национална награда за цялостно творчество „23-ти  Октомври" и 2017 г- Награда на Скопие „13 –ти Ноември"

Живее и работи в Скопие, Северна Македония .