Историята на изкуството в поп арт изложба в Габрово

  • Сподели:
Историята на изкуството в поп арт изложба в Габрово

От 14-ти май до 6-ти септември Музеят на хумора и сатирата представя изложба на родения в Габрово художник Йордан Панков, по-известен като J. Pank.

Творбите в „J . P A N K / IMAGE SHOW“ са от различни периоди – както нови, така и картини от сериите Fly-by, Lost и Yesterday and Today („Прелитане“, „Изгубено“ и „Вчера и днес“), и обичайно за автора интерпретират шедьоври от историята на изкуството с езика на поп културата.

J. Pank се фокусира преди всичко върху платна, които са изчезнали. Признава, че не по-малко от разпознаваемите образи го впечатлява пазарната им стойност, а мултиплицирането и преднамерената повторяемост, на които стъпва почерка му, затвърждават усещането, че всичко днес е визия.

С Музея на хумора го свързва не само емоционалната нишка на детството, но и характерния му ироничен почерк. Чувството за хумор е част от визуалната свежест на образите му, както и от грижливо подхранваната от художника автомитология. “Някои биха приели почерка ми за лек стил срещу тежката артилерия на класическото изкуство, но това е търсено, така сближавам отдалечени във времето и трудно съвместими явления. Харесва ми да смесвам концептуалния подход с дързостта на поп арта – това дава лекота на възприемането, която лесно извежда изкуството от рамките на галерията и го доближава до реалния живот, модата и дизайна”, споделя авторът.

 “Трябва да бъдем щастливи, въпреки света, в който има толкова страдание”, настоява J. Pank. “Изкуството преди всичко трябва да е човешко, да е комично, когато е нужно и брутално, когато се налага.”

 

За автора

J.PANK е псевдоним на родения през 1966 година в Габрово художник Йордан Панков. Завършил е Националната художествена академия. Живее в София и работи със сюжети от изчезнали или откраднати шедьоври на световното изкуство. Негови самостоятелни изложби са представени в галерия Райко Алексиев и Националната галерия, в галериите Аросита, София-Прес и Сердика. Участва в пет издания на Габровското биенале, както и в три издания на Триенале на графиката във Варна.

В по-голямата част в работите си, използвам като отправна точка изчезнали картини на стари майстори. Моето обяснение е ,че произведенията с драматична съдба се превръщат в медиина сензация, не само заради художествените си качества ,а и заради предизвиканият обществен интерс, след изчезването им.Така те влизат в сферата на масовата култура. Може би това умножава интереса към тях многократно...Вермеровият „Концерт”, може да не е най-големият му шедьовър , но е най-скъпата издирваната и от там много популярна картина... все пак я оценяват над 250 000 000 $...” - J. P A N K.