Изложба за легендарния Фреди Меркюри в Сотбис, Лондон

  • Сподели:
Изложба за легендарния Фреди Меркюри в Сотбис, Лондон

Sotheby's ще представи светът на Фреди Меркюри - уникална възможност да се опознае публичната и личната сфера на една световна икона.

Титанична рок звезда, далеч от сцената Фреди Меркюри беше дълбоко образован колекционер. В шест търга Sotheby's отразява калейдоскопичния свят на стила и качеството на Фреди Меркюри, обхващащ изкуство, мода, музикални инструменти, лични документи, вещи и снимки, мебели и бижута, събирани в продължение на петдесет години.

Тази колекция е грижливо съхранявана в любимия му дом в Гардън Лодж повече от три десетилетия и показва качество и разнообразие от творби, които са свидетелство не само за многобройните му страсти, но и за вродения му стил, завършен артистизъм и блестящ ум.

Изложбата ще бъде последвана от шест търга, които ще продължат през целия септември.
Поредицата от търгове е предшествана от едномесечна публична изложба (от 4 август до 5 септември), която ще потопи посетителите в света на Фреди в едно уникално по рода си преживяване, позволявайки пълен достъп до някои от най-вълнуващите и редки образци на артефакти от една истинска легенда на XX век. 

На сцената на рокгрупата Queen Фреди Меркюри държеше света в дланта си. Сега лондонска изложба хвърля светлина върху личния му свят.

"Мери Остин, дългогодишната спътница на Меркюри, е била пазител на всички тези неща в продължение на повече от тридесет години и е дошло времето да започнем следващата глава", заявиха от Сотбис за ABC News. "Тя иска да проведе продажбата сега, за да може сама да я наблюдава и да сподели тази нова страна на Фреди Меркюри със света."

Всички 15 галерии на Сотбис на Ню Бонд Стрийт в Лондон са посветени на различен аспект от живота на Меркюри, като пресъздават оригиналните експозиции в дома му. "За мен е върхово постижение в кариерата ми да представя това на света", казва Дейвид Макдоналд, ръководител на отдел "Продажби" в Сотбис Лондон.

Някои от експонатите са веднага разпознаваеми от изпълненията на Меркюри, като например характерните за него червено наметало и корона или "крилата на Меркюри", които той пришиваше към сценичните си костюми. Въпреки това по-голямата част от предметите са били виждани само от най-близките на музикалната икона.

Най-големият лот с приблизителна стойност между 2,5 и 3,8 милиона долара е скъпоценното пиано Yamaha G2 Baby Grand, което Меркюри придобива през 1975 г. и на което композира много от най-разпознаваемите песни на Queen, включително вечния хит "Бохемска рапсодия", издаден същата година. От Sotheby's заявиха, че е трудно да се определи стойността на инструмента: "Този предмет е в основата на неговото несравнимо пътешествие. Той е като четката за рисуване на Да Винчи."

Висока стойност имат и ръкописните чернови на хитове на Queen, които дават рядък поглед върху процеса на писане на песни от Меркюри. Само черновата на текста на "Бохемска рапсодия" се оценява на стойност между 1 и 1,5 млн. долара.
Друг по-личен предмет е многоцветният джубокс Wurlitzer от 1941 г., който Меркюри е държал в кухнята си и на който е пускал музика, докато е закусвал. Наречен "Паунът" заради животинския дизайн, който блести, когато все още действащият джубокс е осветен, предметът се очаква да бъде продаден за сума между 19 000 и 32 000 долара.

Меркюри също така е колекционирал произведения на изобразителното изкуство. Като куратор Макдоналд е впечатлен да открие, че Меркюри лично е избирал всичко в колекцията си, като казва пред ABC News: "Колекционерът Фреди беше внимателен, последователен и любопитен". Предложенията от колекцията на Меркюри включват творби на майстори от XX в., сред които Пикасо, Анри Матис, Марк Шагал и Жорж Брак, както и творба на Джеймс Тисо от 1880 г., оценена на стойност между 511 000 и 766 000 долара.

За почитателите на Фреди Меркюри с по-скромни възможности на търга ще бъдат предложени по-малки предмети, сред които колекция от прибори за хранене, сребърен разкъсвач на пликове "Тифани", членски карти за лондонски клубове, червено боядисано огледало, бурканче за бисквити и много миниатюри на котки, които се очаква да бъдат продадени за около 130 долара или по-малко.

Постъпленията от търга, които се очаква да надхвърлят 12,7 млн. долара, ще бъдат разпределени между фондация Mercury Phoenix Trust, посветена на борбата с ХИВ/СПИН, и фондация Elton John AIDS Foundation.

Меркюри умира от СПИН през ноември 1991 г. на 45-годишна възраст.