Изложба живопис на 15 български и италиански художници, част от проекта ''Операта – музикалната живопис''

  • Сподели:
Изложба живопис на 15 български и италиански художници, част от проекта ''Операта – музикалната живопис''

В празничния 15 август 2023 година – Ден на Варна, от 18:00 часа в Зала 2 на галерия Ларго ще се открие изложбата живопис „Светът на операта в картини“.

Куратор на изложбата е директорът на галерия Ларго Нели Вълчева, събитието е част от проекта „Операта – музикалната живопис“ на Консулския кореспондент на Република Италия във Варна, а ръководител на проекта е съветникът по културната дейност на Почетното консулство на Италия във Варна Димитър Стойнов.

Проектът включва в себе си поредица от многожанрови събития, които стартираха на 20 юли в ДКИ КЦ Двореца по време на традиционните дни на италианската култура в Балчик. В експозицията участват 15 художници от България и Италия, които са създали своите творби специално за тази изложба, интерпретирайки темите за музиката и оперното изкуство.

Престижното събитие се осъществява в сътрудничество с Посолството на Италия в България и Италианския културен институт в София, под патронажа на Министерството на културата на България и с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

В изложбата участват българските художници Лора Маринова, Иван Обретенов, Светлин Ненов, Цанко Цанков, Виолета Радкова, Здравка Василева, Владимир Киров, Цветелина Русалиева, Светослав Косев и Атанас Марков, който е автор на приложението за добавена реалност. Италианските автори, изпратили свои творби, са Фабио Калвети, Франко Фортунато, Акилле Курателла, Франческо Нези и Паоло Федели.

Стартът на проекта в ДКИ КЦ Двореца в Балчик на 21 юли се състоя в присъствието на Посланика на Италия Н.П. Джузепина Дзарра, Директора на Италианския културен институт в България Мария Мацца, Консулския кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуинио, кмета на Община Балчик Николай Ангелов, Директора на „Двореца“ Балчик Жени Михайлова, Директора на Държавна Опера Варна Даниела Димова и в присъствието на много почитатели на класическата музика и изящните изкуства от Варна, Балчик и от цялата страна. 

След Балчик и Варна изложбата ще гостува в Музей „Борис Христов“ в София през октомври и в Българския културен институт в Рим през ноември. В София и в Рим откриването на изложбата ще бъде съпроводено с камерен концерт оперни арии с гост-солист Киара Таркуини – сопрано от Италия и солисти на Държавна Опера Варна.

Част от проекта е церемонията по връчването на Наградите Aquila D'Oro Imternational под мотото „Културата – Фениксът на цивилизацията“, което ще се състои в Резиденцията на Посланика на Р Италия в София на 9 октомври 2023. Наградите „Aquila D”Oro International” се връчват ежегодно от Асоциация Корфиниум Онлус на изтъкнати личности с принос към обществените отношения в областта на издигането и върховенството на човешките права, хуманните ценности и културните стандарти на цивилизационния процес. 

Финалът на проекта е през декември във Варна по време на Коледния оперен гала концерт в Драматичен театър Варна на оркестъра и солисти на  Държавна Опера Варна и солисти на Театър "Мария Канилия" – Сулмона. Плановете на организаторите са проектът да стане ежегоден, а в неговото провеждане да се включат не само артисти от България и Италия, но и от други държави от Европа.


 
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна - Фонд Култура, Аресгаз ЕАД, Лазер Лоджистик ООД, Рослин Хотел Димят Варна, Кребс ООД, Конфиндустрия България. 

Очакваме ви на откриването на изложбата на 15 август 2023 г. от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 30 август. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

Нели Вълчева