Капана Фест се завръща и започва обратното броене за 10 години творческа инспирация

  • Сподели:
Капана Фест се завръща и започва обратното броене за 10 години творческа инспирация

В духа на двойния юбилей за Капана Фест и Базар Капана, организаторите ще предложат нова концепция, която да подчертае разликите между фестивала и базара като самостоятелни събития с обща кауза - да стимулират и развиват творческите индустрии в града и страната.

Началото на месец май обещава да бъде изпълнено с много положителни емоции, музика, занаяти и изкуства. Почти паралелно ще се проведат Великденски базар Капана (от 1 до 6 май), а няколко дни по-късно започва и Капана Фест (9 до 12 май). 
Двете събития за първи път се провеждат едно след друго с идеята да създаде една наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив през празничните дни. Новата концепция цели да демонстрира разликата и красотата по отделно на фестивала и базара и е част от визията за развитие на Капана Фест по случай десетата годишнина, която събитието ще празнува през 2025 година. 

Създателят на фестивала Никола Сивков обясни, че тържествата по случай първия юбилей за Капана Фест започват още от тази година, тъй като идеята за фестивала се ражда през 2014 година, с пилотно събитие, организирано от него и екипа му, носещо името „Капана Звучи“. 
„Капана Звучи“ беше непринуденото началото на идеята, която година по-късно се превърна в Капана Фест. Събитието, провело се през есента на 2014 година показа, че Пловдив има нужда от подобен формат фестивали, които да обединят в себе си всички аспекти на културата и изкуството, като ги интегрират в градската среда“, обяснява Сивков и издава, че с екипа му вече планират най-мащабното издание на Капана Фест през 2025 година, което ще бъде още по-богато на изненади.

Тазгодишният фестивал обещава на пловдивчани нестандартно представена  музикална програма със сериозен акцент върху сцената и отношенията между хората и културните дейци. За целта Капана Фест подава ръка към някои от най-големите фестивални и концертни организатори в страната, за да създаде едно неочаквано партньорство, което да скъси дистанцията и да спомогне за по-добра комуникация между културните оператори в страната.
Със собствени музикални и артистични програми в Капана Фест ще се включат Virginia Records, 6 Fest, Sofia Live Fest, Opera Open, Good Friday Ent и WAM events. Организаторите издават, че така искат да създадат една нова фестивална концепция и да обединят редица свои партньори в общата кауза – за да предложат най-доброто преживяване на публиката и да дадат пример за позитивно взаимодействие.

Освен това ще бъде обособена и специална Social Art Stage зона (и по време на Великденския базар, и по време на Капана Фест), която ще даде шанс на сцена да се изявят както утвърдени артисти в акустични формати, така и млади таланти и ученически проекти от Пловдив и страната.
Разбира се, неделима част от Капана Фест 2024 ще бъде и представянето на артистични изложби и значими за град Пловдив социални и обществени каузи. Както винаги, екипът зад събитието обещава да разположи и вълнуващи арт инсталации и да създаде страхотна декорация на фестивалната зона.
Предвидено е също и обособяването на детска зона, включваща уъркшоп за най-малките, детски кътове и площадки за игри. Капана Фест ще продължи да оставя своето наследство и отпечатък върху градската среда, както в едноименния квартал, така и върху фестивалната зона до площад Централен.

Организаторите издават, че освен пролетното издание от 9 до 12 май, в плановете им влиза и есенно събитие, което към момента е с пилотни дати от 09 до 13 октомври, което е и още едно намигване към историята на Капана Фест, който в първите си години стана известен точно с това, че се провеждаше да пъти годишно. 12 и 13 септември пък ще са датите, в които се навършват точно 10 години от пилотното издание „Капана Звучи“, като за тогава също ще има много музикални изненади на сцената „Ядрото“ в едноименния творчески квартал.
Великденски базар „Капана“ започва на 1 май, а локацията е добре известна – мостовото съоръжение над ул. „Гладстон“ (до площад Централен), и ще продължи до 6 май. Пролетния Капана Фест пък започва два дни по-късно – на 9 май, на същото място.