Китайската чаена церемония владее духа на времето 

  • Сподели:
Китайската чаена церемония владее духа на времето 

В китайския културен център в София, със специална церемония се постави началото на празниците за традиционната китайска напитка чай, за 2023 година. 
Под надслов ''Чай за хармония'', съживителната течност, съчетаваща духа, философията, културата и естетиката на Китай, сама дефилира пред публиката магичните си свойства.

Китай е първородината на чая, с близо пет хилядолетия давност. В китайската азбука, йероглифът Ча окачествява чая и го представя като живо същество. Служещо да свързва природата с материята. Да диша с ритъма на човешките сетива и да ги облагородява артистично. 

Историята на чая започва с малките листенца на чаения храст, които се срещат с въздуха, водата, подхранват силите си от почвата в Китай и попиват слънчевите му лъчи, за да се развият и придобият форма на източник на здраве, спойка между мистичност, битие и наслада от живота. 
В Китай церемонията за пиене на чай е красив и изпълнен с познания ритуал. Носи почерка на божествените елементи на Твореца и дозира в употребяващия го, с невидима точност, здраве, младост, бодрост, веселие и оптимизъм. 

Легендите разказват, че чая е фаворизиран като важна част от китайската действителност, от китайския император Шен-Нун, който управлявал Китай около 2700 година преди Христа. Известен любител на билките, той открил мистичните качества на чая случайно, като започнал да дъвче листа от определен храст, за да се лекува от главоболие. Усетил облекчение, но и прилив на енергия и повишил настроението и работоспособността си. Харесал този чудодеен храст, смесил листата му с вода от чист местен извор, който носел силата и енергията на природата и поставил началото на традицията да се пие тази освежителна напитка - чай.

Днес чаената церемония е естетичен и ефектен китайски ритуал. Чаят се приготвя в специални чайници, с различни размери, листата от различни видове чай се запарват за не повече от 10 минути, за да се извлече от тях най-добрата и здравословна комбинация от компоненти, носещи директно сладостта на живата природа. 
Готовата гореща течност се сервира в чашки, с различна форма, обем и цвят.

В Китай се отглеждат безброй сортове чай – зелен, черен, червен, бял, жълт, които могат да се консумират натурално, но и в комбинация помежду си.
Смесването на чай с алкохол води до влошаване на качеството и на двата продукта, намалява ефекта на стабилизиране на енергиите в тялото и оформянето им в съзвучие и не се препоръчва за общата кондиция.
Интересно е да се спомене, че поднасянето на чай по церемония Бай, включва подготвянето на три отделни чаши с горещата течност. Те символизират етапите от живота на човека – младост, зрялост и зенит. Чаят може да бъде подправен, например със сечуански пипер, но се пие без подсладители, за да бъде открит, приет и запомнен вкусът на всички съставки на божествените листа. 

Подходящо е пиенето на чай да става на гладно, за да се получи добър здравословен ефект за небцето, сетивната система, тялото и духа. 
Естественото представяне на чая до готовност за консумация, преминава през смесването на вода, въздух, материя/листа от чай/, духовни намерения и хилядолетен опит, до превръщането им в съвкупност от естетическа наслада, за пиещия великолепната напитка. Това е дълъг процес на адаптация на натуралните сили, с величието на възприемането им от човека. В това има участие и невидимата субстанция на магичното начало, която винаги присъства в земята на Китай. 

С течение на времето, фините китайски маниери за пиене на чай, като свещена течност, са възприемани и от други народи, и те са ги интегрирали в чаените церемонии на своите култури.
Приема се, че китайската чаена церемония е първоизточник за японската чаена култура. По време на китайската династия Мин, методът за приготвяне на чай е разпространен дълготрайно в Япония, чрез будистки свещенослужители. 

Разликата между китайската и японската чаени церемонии се състои в културата на приготвяне на чая и ритуалът на приемането му.

През вековете чаят се е превърнал в скъпоценна стока, която се е пренасяла с керваните по Пътя на коприната, за да стигне Европа и целия свят.
Чаят е връзката на китайската култура, история, икономика и социални традиции с живота на хората от различни прослойки, житейски статуси и образования. Тя е невидимата нишка на разпръскване на благородната течност по пътищата на човешката цивилизация. Нейното значение е безценно за духовното развитие на обществата, превръщайки я в център на обмен на комуникации, култури и красота.

От 2022 година общата площ на националната чаена градина на Китай е повече от 200 000 квадратни километра, което визуално представлява почти две Българии. 
Общото производство на чай в Китай е около 3.2 милиона тона годишно, а общата стойност на всички видове чай надхвърля 300 милиарда юана. 
  
През 2019 година, общото събрание на ООН обяви датата 21-ви май за международен ден на чая. От 29-ти ноември 2022 година, традиционните китайски техники и обичаи за приготвяне на чай са включени в списъка на ЮНЕСКО, като част от световно нематериално културно наследство на нациите.