KO-OП представя ''Поведението на материята'' - самостоятелна изложба на Вито Валентинов

  • Сподели:
KO-OП представя ''Поведението на материята'' - самостоятелна изложба на Вито Валентинов

На 11 май в КО-ОП ще бъде открита самостоятелната изложба на Вито Валентинов - “Поведението на материята”. Изложбата ще може да бъде посетена до 6 юни, а откриването е на 11 май от 17:00ч.

Материя и допир

Тази изложба идва като резултат от потребност за по-силна връзка с физическото. В продължение на месеци Вито Валентинов внимателно събира малки предмети от улиците, по които вървях, от кухнята ми, сред играчките на сина ми, от битпазари и железарии.

Събирах обекти, които го привличат със своето физическо присъствие. Има едно приятно усещане за допир, когато ги държи в ръцете си, и е в контакт с тяхната тежест или лекота, тяхната грапава или гладка повърхност, температура, плътност или прозрачност.

Преживяването на реалното, тук и сега, като противопоставяне на виртуалното, дигиталното, симулираното. Все по-голямото ни присъствие онлайн, ускорено и от Covid-19 кризата, засилва още повече неговата потребност за физическо общуване. 

Системите като ситуации

В тази изложба Вито Валентинов работи с намерени предмети, които се превръщат в елементи от системи. Разглежда системите като ситуации. Елементите никога не са автономни единици, те винаги са във взаимоотношения, в състояния на диалог, контакт, конфликт, противопоставяне, отблъскване или привличане. Целта му е да създе необичайни отношения между тези намерени парчета материя.

Тези връзки между тях са самите произведения – често пъти в празното пространство, както и в съзнанието на зрителя. В тази изложба няма наративи – има ситуации и сцени. Драматургията тук е в действието, а не в историята. 

Функции на езика 

През последните години Вито Валентинов създава инсталации с участие на публиката, чрез които изгражда условия за общуване. Всяка инсталация е нов тип необичайно изразно средство за комуникация между участниците.

Интересува се от езика като система за пренасяне на информация от една форма в друга. В тази изложба разсъждава в контекста на кодирането на информацията в нов език. Всеки материал – заради неговата форма, повърхност или размер, е като буква в азбука. Комбинациите, повторенията и дистанциите между тях оформят думите, препинателните знаци и паузите в изречението. 

Отломки 

В тази изложба много от градивните елементи са парчета материал, които често са счупени части от по-големи неща. “Опитвам от този все по-опустошен и фрагментиран свят да създам нови стабилни конфигурации като свързвам частите и им придавам различен смисъл и значение. Тези отломки не са вече самотни и изоставени, а част от нови отношения и диалози.”

ЗА ВИТО ВАЛЕНТИНОВ:

Вито Валентинов е роден през 1977 г. в София, където живее и работи. Създава предимно инсталации, често с участие на публиката. Учил е в Националното училище за изящни изкуства, (1991-1996) и Стенопис в Националната художествена академия, (1997-1999), след което завършва академията за изкуства AKI, (1999-2004) и Холандския институт за изкуства DAI в Холандия, (2004-2006). 

През 2006 г. прави своя дебют с късометражния филм „Falling on the Fovea“, реализиран заедно с Кристина Яначкова, с който участва в изложбата „The Projection Project” в Музея за съвременно изкуство MuHKA, Антверпен.

Същата година се завръща в България и специализира кинорежисура в НАТФИЗ, (2007-2009). Валентинов има множество участия в изложби в галерии, музеи и фестивали, сред които Biennale de Kunstvlaai 2006, Амстердам, Холандия; Sofia Design Week 2012, София; Contempo - International Art Festival 2014, Варна; TEDxBG 2014, София; Space SSEE Gallery, Дейжон, Южна Корея; Резидентска програма CEC Artslink в Ню Йорк и Синсинати, САЩ; София; САМСИ - Софийски Арсенал - Музей за Съвременно Изкуство, София; СГХГ - Софийска Градска Художествена Галерия, София; Галерия Сариев, Пловдив; Vienna Contemporary 2015 - Focus Bulgaria, Виена, Австрия; Гьоте Институт, София; The New New - Art Science Tech Festival, Солун, Гърция и NEXT Balkan, Белград, Сърбия.